A kutyák pontosabban észlelik a koronavírus-fertőzést mint sok Covid-teszt

A kutyák képesek 97 százalékos pontossággal kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben.

 

 

A kutyák pontosabban észlelik a koronavírus-fertőzést sok Covid-gyorstesztnél (LFT) – derült ki egy francia kutatásból.

A francia állatorvos-tudományi egyetem és a párizsi Necker-Cochin kórház által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyák képesek 97 százalékos pontossággal kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben.

A kutyák képesek voltak 91 százalékos pontossággal észlelni azt is, ha nem volt vírusfertőzött az egyén.

Kutatók a közelmúltban 64 tanulmány felülvizsgálatával arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorstesztek átlag 72 százalékos pontossággal állapítják meg helyesen a vírus jelenlétét az emberben, és 58 százalékkal azt, ha nem fertőzött valaki.

„Ezek csodálatos eredmények, hasonlóak a PCR-tesztek eredményeihez” – mondta Jean-Marc Tréluyer professzor.

A kutyák persze nem válthatják fel a PCR-teszteket, de segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiken teljes vírustesztet kell végezni, és segíthetik a tömeges tesztelést olyan helyeken mint a repülőterek, pályaudvarok és koncerthelyszínek – magyarázta.

Vizsgálatukba a francia kutatók kilenc kutyát vontak be, és 335 olyan önkéntestől vettek szagmintát – a hónuk alatt két percig tartott vattakorongon -, akik PCR-tesztre jelentkeztek egy párizsi tesztközpontban.

A vattakorongokat üvegekbe zárták, majd megszagoltatták a vizsgálatban részt vevő kutyák közül legalább kettővel. A kutyák korábban egyáltalán nem érintkeztek az önkéntesekkel.

A kutyák a PCR-teszten koronavírus-fertőzöttnek bizonyult 109 ember 97 százalékánál észlelték a vírus jelenlétét, a negatív tesztet mutatók esetében pedig 91 százalékos volt a pontosságuk.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.