Télen-nyáron két keréken! – Ismerjék meg Gráczol Pétert, aki nem ismer lehetetlent

(Budaörs, 2021. május 14. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó és a budaörsi kerékpáros egyesület, a Fillari-Team Télen-nyáron két keréken című cikk-sorozatának legújabb részében az egyik legfanatikusabb kerékpárossal, Gráczol Péterrel ismerkedhetnek meg olvasóink, aki akár 615 kilométert is megtud tenni kerékpárral 26 óra 12 perc alatt.

 

 

Gráczol Péterrel gyermekkorában sportiskolába járt, így 9-10 évesen sportágat kellett választania, majd sportegyesülethez csatlakozni.

„Ekkor léptem be az országúti kerékpározás világába, ahol a folyamatos motivációt a csapat adta, főleg az idősebbek, például a junior, ifi versenyzők. A szerelem nem tartott viszont sokáig, mindösszesen 2-3 évig, majd küzdő- és erősportok követték a bringát.

Jóval később, a felsőfokú tanulmányaim befejezését követően kezdtem 2008-ban újra a bringázást.

Kezdetben csupán hétköznap munka kapcsán commute céllal. Meglehetősen lassú volt a XC bringa, így 2010-ben vettem meg első országúti bringámat, majd kezdődtek el a hétvégi edzések is.

Ekkor kerültem munkatársam révén kapcsolatba a Filutás-csapattal, ahol felgyorsultak a történések.

Akkoriban éves szinten kb 8-10.000 km-t sikerült országúton főként csapatedzések és egyéni edzések alkalmával teljesíteni. Lelkes “kezdő” amatőrként részt vettem az AKESZ Magyar Kerékpáros Amatőr Bajnokság kupasorozatában is több-kevesebb sikerrel.”

 

fillari_graczolpeter24

 

Régen pályakerékpáros voltál, ahol szép sikereket értél el. Mit tudhatunk ezekről az eredményekről?

„A BSMC csapatnak köszönhetően volt lehetőségem és edzőpartnerem is, hogy országúton kívül Millenáris Velodromon is tudjunk edzeni, majd felkészülni az évenkénti OB-ra, ahol sikerült sprinttávokon (200 m, 500 m, 2000 m) korosztályos dobogós eredményeket is begyűjtenem 2012-ben, így Magyar Bajnoki címet is.

Akkoriban a Fradiban együtt match-eltem még Szalontay Sanyival is, persze neki edzés, nekem meghalás volt… Sajnos 2013-ban munkahelyet váltottam, így akkor ez a pályás vonal megszakadt, majd pár évvel később, amikor újra lett volna rá időm, akkor már nem kezdtem újra.”

 

A képzeletbeli spektrum ellentétes végén van a pályakerékpár ás az ultracycling, mi miatt döntöttél az utóbbi mellett?

„Valóban teljesen, egymástól távol álló skill-eket mozgat a spektrum két ágazata. Egy-egy túrán a rajtvonalhoz álló randonneuröket a végtelen szabadság érzésének vágya hajtja. A túrán mindenkinek van ideje, lehetősége megismeri önmagát, önmaga határait, ezen felül semmi sem akadályozza meg, hogy kilépve komfortzónájából megtapasztalja egyéni képességeit. Megtanulhatnak kitartónak, elszántnak lenni.

A motiváció kérdése akár túránként is eltérő lehet. Egyszer a társaság kedvéért, máskor a megszabott idővel versenyezve, de simán csak egyszerű túrázóként az út szépsége miatt.”

 

Melyek azok a szervezett rendezvények, amiken indulsz, mi alapján választasz? 

„2015-16-ban lettem részese a szerda hajnali CoffeRide eseményeknek, illetve ezt követően ismerkedtem meg a hosszabb teljesítménytúrákkal is, mint pl a Bakony200-zal.

Ez a túra évente egyszer kerül megrendezésre, amelyen immár több alkalommal vettem részt a 40+ baráti társasággal. Egyébként ez az esemény adta a löketet a rendszeres hosszabb távú teljesítménytúrákhoz.

Majd 3 éve a straván láttam egy ismerősömet, hogy tekert 200 km-t, két hét múlva meg 300 km-t. Ekkor találkoztam először a BRM mozaikszóval, amire rágooglizva minden világossá vált.

A Brevet Randonneurs Mondiaux (BRM) kerékpáros teljesítménytúrák az ország csaknem egész területén.

Covid mentes években kora tavasztól késő őszig általában kétheti rendszerességgel van szervezett túra különböző távokon, kétszáz kilométertől kezdve, egészen a hatszáz kilométer hosszúságig.

A különböző távú túrákat adott útvonalon ellenőrzőpontokat érintve kell szintidőn belül teljesíteni.

A magyarországi Randonneurs Hungary, az Audax Club Parisien szabály rendszerét követi, illetve a kerékpáros teljesítménytúrázás legmagasabb szintjét nyújtja az érdeklődőknek. Elsőbálozóként az embernek max 1-2 ismerős arc jön szembe, de kb a 3-4. túra után kialakulnak olyan kapcsolatok, barátságok, hogy akkor már szívesen tér vissza a társaság kedvéért.”

 

fillari_graczolpeter1_bicajozik

 

Mi az a teljesítmény, amire a legbüszkébb vagy?

„A tavalyi 2020-as évre grandiózus célokat tűztem ki magam elé már a ’19. novemberi téli zwiftes, görgős felkészülés elkezdésekor.

Ennek értelmében 2020-ban mindenképpen szerettem volna Super Randonneur címet szerezni, amit nem is lehet jobban leírni, mint az SR cím mottója: „Tágítsd ki a határaidat, lépd át komfortzónád, ismerd meg a korlátaidat és teljesítsd mind a négy BRM távot (200, 300, 400 és 600 km), amivel Super Randonneurs címet szerezhetsz!”.

Amikor évekkel ezelőtt először olvastam ezt, már akkor tudtam, hogy meg fogom csinálni.

Tavaszra a strukturált edzésprogramok elvégzését, alapozást követően márciusban jött a Covid-19, a kártyavár leomlani látszott, az addigi munka pedig elveszni. Végül május végén késve indult el a csonka év, de azt követően az összes rendezvényen részt vettem és teljesítettem is azokat. Amire igazán büszke vagyok az a BRM600 túra (Veszprém-Fertőd-Kőszeg-Őriszentpéter-Gyékényes-Szigetvár-Szántód-Veszprém), ami nem más mint egy 615 km hosszú karika bruttó 26 óra 12 perc alatt.”

 

Egy ilyen teljesítménytúrán az ember megél sok mélypontot, fizikai fájdalmat, hogyan tudsz ezeken átlendülni, mi segít ebben?

„Szerencsés vagyok, mert nem nagyon emlékszem olyan pontra, amelyen nehéz lett volna átlendülni.

Általában kisebb-nagyobb csoportokban szoktam tekerni, így nem marad önmagára az ember a nehéz helyzetekben sem, így az esetleges holtpontokon is könnyedén továbblendülhet.

Arany igazság, hogy a túra nem verseny! Itt mindenki önmagával, az általa felállított céllal versenyezhet. Élvezni kell az utat, a tájat, a társaságot és a legnagyobb díj az elégedettség lesz, mikor a célban visszatekintve arra gondolsz, hogy igen, ezt is képes voltam megcsinálni.”

 

fillari_graczolpeter2

 

Hogyan készülsz fel egy megmérettetésre (fizikálisan és mentálisan egyaránt)?

„Kétségtelen, hogy nem egyszerű, rengeteg munka, fizikai felkészülés van minden egyes túra mögött. Az összes rövidebb túra (200-300 km) egy-egy lépcsőfok a következő szintre, mert a következő hossz új kihívást, másfajta előkészületet is igényel, mint a nála eggyel rövidebb.

Ezek az 1000 km alatti túrák kivétel nélkül szombat reggel 7:00-kor startolnak, így elkerülhetetlen már 400 km esetén is, hogy ne sötétben fejezd be.

Ezáltal a BRM300-at a gyors lábúak még tudják világosban abszolválni, de a BRM400-at már senki sem. Itt fel kell készülni az éjszakára, ami be kell hogy valljam sokkal kellemesebb volt mint azt előzetesen gondoltam. Ilyenkor megszűnik a hőség, a szél, a forgalom, ellenben beszűkül a látótér, a világ az ember körül, viszont a vadak, a természet felébred és ilyenkor érezheted igazán, pl. az Őrség erdei útjain, hogy az ember a betolakodó egyén a természetbe, annak teljesen alárendeltje, kiszolgáltatottja.

A fizikai felkészülésen felül a frissítés éppen olyan fontos, hogy a nappali melegben, hőségben ne görcsölj el, ne éhezz vagy szomjazz el. Szintén egyén válogatja, de a gélek, energiaszeletek csupán 200 km-ig nyújtanak megfelelő tápanyagot, 12-16 órán keresztül kikészíti legtöbbünk gyomrát. Ilyenkor szükséges az ennivaló, ami lehet akár szendvics vagy egytálétel az út menti fogadóban.

 

fillari_graczolpeter23

 

Családos ember vagy, több gyermek édesapja, hogyan tudod egyensúlyban tartani az extrém távú kerékpározásokat, a munkát és a magánéletet?

Feleségem és három gyermekem van (legnagyobb 12, legkisebb 7 éves) így természetes, hogy próbálom megtalálni az arany középutat.

Például, ha valahova nyaralni megyünk vagy vidéki családlátogatás a program, akkor nagyon ritkán utazunk bringa nélkül, és amíg a család a hotelben reggel 8-9-ig alszik én 6-tól kezdődően lenyomok akár egy 2-3 órás karikát. Emellett 6 éve kötetlen munkarendben dolgozom, így meglehetősen nagy szabadságom van az edzések idejének megválasztásában. Leginkább hajnali, kora délelőtti edzésidőpontokat preferálva.

Ezért is szeretem a téli – Zwiftes időszakot, ugyanis beltérben 0-24 óra lehet edzést végezni, úgy hogy nem fagyok meg, nem ütnek el sötétben… Ahogy nőnek a gyerekek most már az aktív recovery program gyanánt tudok beiktatni közös montizást egy-egy kedvenc családi útvonalon. Természetesen ezer köszönet feleségemnek és gyerekeknek, hogy elviselik ezt a hobbit, életformát és támogatnak mindenben!”

 

Mit tervezel 2021-re?

„Sajnos az idei év is bizonytalan a Covid miatt, a szezonkezdés ismét csúszik legalább 1 hónapot. Szerencsére a betegség eddig elkerült, így a felkészülést sikeresnek mondhatom.

A benti görgős szezon lezárását követően mindenképpen tervezem folytatni a strukturált watt alapú edzéseket IRL is.

Remélhetően a mennyiségben és minőségben sem lesz hiány az idei BRM-túrákat illetően sem. Több új grandiózus útvonal került be a naptárba, főként azokat várom, az eddig már megismert túrákon felül.”

 

Ha valaki hasonló próbatételen gondolkozik, mit tanácsolsz neki, mire figyeljen?

„Alázat, fokozatosság a felkészülésben, szervezetünk, önmagunk pontos ismerete. Nem sokat beszéltem a technikáról, de az is nagyon fontos tényező a sikeres túra képletében. Elengedhetetlen egy sikeres túrához a hibamentes, megbízható, jól felkészített, karbantartott és nem utolsó sorban KÉNYELMES geometriájú bringa. Láttam túratársaknál, hogy egy nem 100%-ban beállított üléspozíció, vagy drophossz csak 200 km után lesz fájó, de akkor visszafordíthatatlanul.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.