Rétvári Budaörsön: rekord magas összeg jut a jövő évi költségvetésből közétkeztetésre

(Budaörs, 2021. május 12. – Budaörsi Infó / mti) – A 2022-es költségvetési törvény rekord magas összeget, 87 milliárd forintos keretet tartalmaz a közétkeztetés finanszírozására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budaörsön.

 

Rétvári Bence, aki az egyik védnöke a tizedik országos közétkeztetési szakácsversenynek, az őszre tervezett rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt tíz évben a kormány célul tűzte ki, hogy minél többeknek, minél egészségesebben biztosítsa a közétkeztetés lehetőségét.

A jövő évi költségvetés rekordösszegével együtt 2010 óta csaknem háromszorosára növelte a kormány a közétkeztetés forrásait. Bővítették a jogosulti kört, és mivel olyan szabályok léptek életbe, amelyek egészségesebb ételek elkészítését írják elő, emelték az ehhez szükséges forrásokat – tette hozzá.

 

 

konyha_menza_nagyuzemi_konyha0

 

Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta, a járványidőszak fokozott kihívást jelentett a közétkeztetést végző vállalkozásoknak, ezért nem az ellenőrzésre és a szankcionálásra helyezték a hangsúlyt, hanem a segítő, informáló tájékoztatásra, a tanácsadásra.

nebih_logo_jo_aktualis2019

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke közölte, a céljuk az inspirálás és a tudásösszemérés. “Nem a hamut akarjuk őrizni, hanem a parazsat továbbadni” – fogalmazott.

 

 

konyha_menza_nagyuzemi_konyha_iskola_etkeztetes_onkiszolgalo

 

A közzétett kiírás szerint a 2021-es országos közétkeztetési szakácsversenyt szeptember végén, október elején a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezik meg, az esemény témája: “fenntartható jövő”. A kéttagú csapatoktól egészségesebben és nagy adagszámban elkészíthető, kiváló ízű, háromfogásos menüt várnak; nevezni június 25-éig lehet.

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.