Mérni vagy nem mérni… – Fontos-e a koronavírus oltás utáni antitest-szint ellenőrzés?

(Budaörs, 2021. május 7. – Budaörsi Infó) Eddigi összefoglaló cikkeinkben próbáltuk összegyűjteni a leghasznosabb információkat olvasóinknak a járvánnyal, az oltással összefüggésben. Ebben Dr. Gömöry Anna budaörsi háziorvos tapasztalatai és gyakorlati munkája sokban segítettek. Ezúttal arra a sokakat foglalkoztató kérdésre keressük a választ, hogy érdemes-e vagy nem az antitest szintet mérni. Pro és kontra.

 

 

Lisziewicz Julianna immunológus az ATV egyik műsorában elmondta, hogy továbbra is fontos, hogy viseljük a maszkot, hiszen ezzel megvédhetjük azokat, akik még nincsenek beoltva.

A szakember szerint nem érdemes az antitest-szintet méregetni az oltás beadása után, egyelőre ugyanis nem tudni, mi az az antitest-szint, ami védettséget biztosít.

 

 

Mérjük, ne mérjük?

 

Nehéz kérdés.

Nagyon sokan bizonytalanok és szeretnék magukat biztonságban tudni. Dr. Gömöry Anna budaörsi háziorvos szerint el kell fogadnunk, hogy az immunrendszerünk igen bonyolult és csak egyes elemei mérhetőek.

Ha valakinek alacsony az ellenanyagszintje vagy esetleg nulla, még nem jelenti azt, hogy a szervezet a koronavírusra ne reagálna megfelelően. Az immunválasz-készségünk nem feltétlenül oltásfajta, inkább egyénfüggő – írta meg a doktornő legutóbbi, a betegeinek szóló ismertetőjében.

Hozzátette, hogy többen vannak olyanok közöttünk, akik akármilyen oltást is kapnak, nem lesz a szokványos laborral mérhető ellenanyag szintjük, ami jelentheti azt is, hogy nincs mérhető része az immunitásának, de azt is jelezheti, hogy egyszerűen az immunrendszere nem tud megfelelően reagálni.

Ezért fontos előtérbe kerülnie az empátiának, a közösségért érzett felelősségnek, ezért is kellene mindenkinek beoltatnia magát!

Az egyik legnagyobb budaörsi praxis vezetőjeként, Dr. Gömöry Anna azt mondja, hogy sajnos az oltás ellenére lesznek olyanok, akiket mi fogunk megvédeni, mert ők magukat sajnos nem tudják, mert nincs válaszkészségük.

 

 

Prof. Dr. habil. Jakab Ferenc levele

 

Ebben a témában szakmai segítségül a budaörsi háziorvosok megkapták a HOASZ-tól (Háziorvosok Szövetsége) Prof. Dr. habil. Jakab Ferenc, MSc, PhD, DSc, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktorának 2021. április 22-ei levelét, amelyben ezt a kérdést járja körül:

 


 

„Mérni vagy nem mérni – avagy fontos-e az oltás utáni antitest-szint ellenőrzés?

Mindenkit jogosan érdekel, hogy az oltás után kialakult-e nála a megfelelő védettség. Ez egy érthető társadalmi igény, de tudományos szempontból is fontos következtetéseket lehet levonni az eredményekből a jövőre nézve, a vakcinálási program nyomon követésének részeként.

Fontos hangsúlyozni, hogy egyik oltóanyag sem ad 100%-os biztonságot, védelmet és a hatékonyságuk sosem lesz maximális. Mit jelent ez? Jelen helyzetben azt, hogy az oltás ellenére van esélyünk a vírussal megfertőződni (láttunk ilyent mindegyik alkalmazott oltás esetében), de a súlyos, kórházi ápolással, esetleg halállal végződő fertőzést mindenképpen el tudjuk kerülni!

Az teljesen normális és jogos igény, hogy az emberek ellenőrizni szeretnék az antitest szintjüket, de fontos kiemelni, hogy két típusú immunitás létezik, az úgynevezett antitestes vagy más néven humorális és a celluláris vagy sejtes. Alapvetően azt gondolom, hogy ha valakinek nem alakul ki erőteljes antitestválasza, attól még a sejtes immunitás az dolgozhat és adhat védelmet a vírussal szemben.

Tehát önmagában az antitest hiánya nem ad okot pánikra és nyilvánvalóan ez nem azt jelenti, hogy az adott személynek ne lenne védettsége!

Az, hogy mennyi valakinek az antitest szintje azt nagyon sok tényező befolyásolja, teljesen egyénfüggő. Ez egy nagyon jó marker, hogy ha van de, ha nincs akkor sem kell kétségbe esni. Az, hogy valakinek nincs antitestje, még nem azt jelent, hogy biztosan nem védett.

A jó minőségű, főleg vírus neutralizáción alapuló gyorstesztek alkalmasak lehetnek az antitestek szintjének mérésére. Ha a teszt eredménye azt mutatják, hogy van antitestes védelem akkor az egy jó indikátora annak, hogy az adott személynél az oltás hatékony volt és van valamilyen szintű védettsége, egyéntől függően. Azonban, ha nincsen antitestje a gyorsteszt alapján, akkor érdemes tovább menni és speciális laboratóriumi vizsgálatokkal megerősíteni a tényleges antitest szintet. De azt fontos kihangsúlyozni, hogy a sejtes immunitás még adhat védelmet!

A semlegesítő (neutralizáló) antitestek jelenléte leginkább azt mutatja meg, hogy egy esetleges újabb vírustámadás esetén mennyire képes a szervezet védekezni (persze a sejtes immunitással együtt). Tehát a semlegesítő, neutralizáló antitestek kimutatása hasznos és fontos lehet!

Ne feledjük azonban, hogy mindezek mellett, a mindenkori járványügyi intézkedések betartása nagyon fontos! Hamis érzetet adhat ugyanis az is, ha van antitest a szervezetben és az is, ha nincs.

Ha nincs az pánikot okozhat. Ha pedig nagyon magas az antitest szint az pedig egy hamis biztonságérzetet adhat és azt gondolhatják, hogy bármit meg lehet tenni. De természetesen ez nem így van, amíg a járvány tart addig a járványügyi intézkedéseket be kell tartani. És ne feledjük az oltás nem a fertőzéstől véd meg, csak a súlyos lefolyású betegségtől!

 

Prof. Dr. habil. Jakab Ferenc, MSc, PhD, DSc
tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora
laboratórium vezető, virológus
PTE, TTK Tudományos Dékánhelyettes
PTE, SzKK Tudományos Igazgató
Biológiai Intézet, Genetikai és Molekuláris Biológiai Tsz.
Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium
BSL-4 Laboratórium
Pécsi Tudományegyetem”

 


 

 

koronavirus_antitest_meres_teszt

 

Dr. Gömöry Anna megemlítette egy infektológiai előadáson elhangzottakat, ami szerint oltóanyagtól függetlenül, valamennyi oltás esetén sajnos a korral csökken az immunválasz (már ami kimutatható), ami törvényszerű, ugyanakkor nagyon egyénfüggő.

Kutatások szerint a mediterrán diéta és sok, rendszeres mozgás késleltetni tudja ezt az immunöregedési folyamatot.

 

Ajánljuk még, hogy különböző infók után böngésszék a Mi érted – Miérted! ismeretterjesztő magazint, ahol tudósok mesélnek és magyaráznak a tudományról. A Miérted fókuszában most a koronavírus-járvány van.

 

 

Döntsenek körültekintően!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.