BKK: terelőelemekkel és felfestésekkel igyekeznek biztosítani a tömegközlekedési járatok zavartalan közlekedését

Terelőelemekkel és a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestésekkel igyekszik biztosítani a közösségi közlekedés járatainak zavartalan közlekedését a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), mivel a szabálytalanul parkoló autók városszerte, de főképp a belvárosi útszakaszokon okoznak jelentős problémát – közölte a társaság.

 

 

A BKK közleménye szerint a fővárosban évente több mint 2000 olyan esetet regisztrálnak, amikor szabálytalan parkolás akadályozza a járatok haladását, valamint az utasokat abban, hogy a menetidőnek megfelelően elérjék az úti céljukat.

Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, hiszen a belvárosi szűk utcák és az áramellátáshoz való kötöttség nehezíti az útban lévő járművek kikerülését.

Közölték, elsőként a VI. kerületi Szondi utca-Izabella utca csomópontban történt forgalomtechnikai beavatkozás: a Budapest Közút Zrt.-vel együttműködve beton terelőelemeket helyeztek ki, így az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni. A beavatkozással szabaddá vált a trolibusz útvonala, az utasok megbízhatóbb és kiszámíthatóbb szolgáltatást vehetnek igénybe.

Ezt megelőzően gyakran előfordult, hogy a járművek szabálytalanul, a megállni tilos tábla figyelmen kívül hagyásával, vagy a forgalomtól elzárt területen parkoltak, ezzel akadályozva a trolibuszok bekanyarodását a Szondi utcába – írták. Hozzátették, hogy ennek következtében a 73M trolibusz menetideje sokszor kiszámíthatatlanná vált, pedig a járatnak a 3-as metrópótlásban is jelentős szerepe van.

bkk_logo_budapesti_kozlekedesi_kozpont

A BKK közölte, egy másik helyszínen, a XII. kerületi Ugocsa utca-Márvány utca csomópontjában a napokban megerősítették a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket, ezzel elősegítve a 105-ös autóbusz akadálymentes kanyarodását.

A társaság arra kéri az autósokat, hogy csak a kijelölt parkolóhelyeket, és azokat szabályosan, a felfestéseknek megfelelően használják, ezzel segítve a közösségi közlekedés járműveinek haladását.

Ha a szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a járműveket, az illetékes hatóságok elszállíthatják azokat, a gépkocsi tulajdonosa pedig – az idevonatkozó kormányrendelet értelmében – 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra is számíthat – figyelmeztettek.

A BKK folyamatosan vizsgálja a kritikus helyszíneket, s jelenleg több helyen is előkészíti a fentiekhez hasonló, megelőző intézkedések bevezetését – írták. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.