Koronavírus-oltási tanácsok, tudnivalók és adatok Dr. Gömöry Anna budaörsi háziorvos praxisából

(Budaörs, 2021. április 23. – Budaörsi Infó) Sok az e-mailes megkeresés az oltásokkal kapcsolatban a budaörsi háziorvosok többségénél. „Hol tartanak az oltásban? Mikor kerülök sorra?”… Visszatérő mondatok, amik levélben vagy telefonon is elhangzanak. „Már minden velem egykorú vagy fiatalabb kapott oltást”, „Még decemberben regisztráltam, és még nem értesítettek”, „Múlt héten regisztráltam, és még nem kaptam oltást”… Ezekre a kérdésekre érdemi választ nem lehet adni. Az egyik legnagyobb budaörsi praxist vezető háziorvos, Dr. Gömöry Anna doktornő segítségével jobban megérthetik a gyakorta kiszámíthatatlan, átláthatatlan oltásszervezést, valamint nagyon hasznos és megszívlelendő tanácsokat is kaphatnak olvasóink.

 

 

A doktornő rendszeres időközönként e-mailben tájékoztatja a betegeit az oltás menetéről, a teendőkről és fontos tanácsokat is ad számukra. Ezek a tájékoztatók összefogóan próbálják az aktualitásokat közvetíteni, megelőzendő a felesleges időpazarló kérdéseket.

A konkrét tapasztalatok és információk megismerésével könnyebben eligazodhat mindenki az oltási útvesztőben.

 

 

egeszsegugyi_kozpont6_budaors_kezfertotlenito_2021apr

 

 

Az oltás menete – Tudnivalók

 

A hét bármelyik napján érkezhet egy e-mail vagy telefonos értesítő arról, hogy többnyire másnap 10-50-100 oltóanyagot kapunk, vagy oltóközpontba kell szervezzük a betegeket. Az oltóanyagot általában néhány napon belül el is kell oltanunk. Ilyenkor vagy e-mailben értesítjük az oltásra várókat – haladva a korfán lefele -, miközben igyekszünk figyelni azt is, hogy a fiatalabb krónikus betegek is oltáshoz jussanak mihamarabb – vagy telefonon keressük Önöket mi magunk, illetve az Önkormányzat valamelyik munkatársa telefonál a nevünkben – írta meg a doktornő legutolsó információs e-mailjében a betegeinek.

A rendelőjükben Szputnyikon kívül mindegyik féle oltóanyaggal oltottak már.

Hogy kinek melyik oltóanyag megfelelő, abban elsősorban a doktornő dönt, de kérdés/kérés esetén természetesen egyeztetni lehet vele.

Mindegy, ki mikor regisztrált, a korfa és betegségük függvényében kerülnek sorra az oltásra várók.

 

 

egeszsegugyikozpont_202001 (2)

 

 

Nehéz arra válaszolni, hol tartunk az oltással, mert folyamatosan bővül a regisztráltak sora. Összességében még vannak 60 év feletti nem oltott betegeink is, de már igyekszünk hívni az 50 év körülieket is, betegségtől függetlenül – mondta el Gömöry Anna doktornő.

Nem igazán lehet tudni, mitől függ, hogy melyik praxis mennyi oltóanyagot kap, de határozottan vannak különbségek, bár elvileg praxislétszám-arányos a leosztás.

A doktornő nagy létszámú praxisában sok az idős beteg, így előfordulhat, hogy más, kisebb fős praxisban már több fiatal jutott oltáshoz.

 


Adatok a praxisban

Konkrétan a betegei közül máig kb. 1400 fő kapott legalább 1 oltást, még 500 regisztrált vár oltásra (kb. 130-an a közelmúltban átvészelt Covid miatt egyelőre nem olthatóak) és közel 600-an nem regisztráltak.

Összességében szépen haladnak, csökken az oltásra várók száma.


 

Bár szinte mindenki találhat okokat, amivel meg tudja indokolni, hogy a másiknál miért járna neki hamarabb oltás, érdemes türelmesen várni, mert hamarosan mindenki sorra kerülhet.

 

Az egyre nagyobb átoltottsággal összhangban, ahogy országosan, úgy praxisunkban is látványos covidos szám csökkenés van. A 3. hullám tetőzésekor egy hónap alatt több betegünk volt, mint az azt megelőző egész évben összesen. Most ismét szépen csökken a betegek száma, és viszonylag ritkábbak a súlyos tünetek. Az ugrásszerű csökkenés egyértelműen az átoltottsággal párhuzamos, de a 70-80 %-os átoltottságot el kellene érjük, hogy a korábbi életünkhöz hasonló minőséget visszakaphassuk – áll a doktornő aktuális ismertetőjében.

 

 

egeszsegugyi_kozpont9_budaors_foldszint2_2021apr

 

 

Dr. Gömöry Anna tanácsai, kérései

 

1. Ha ismernek oltásra nem regisztráltakat a környezetükben, kérem ösztönözzék őket regisztrációra!

2. Covidon átesettek a gyógyulástól számított 3 hónap múlva olthatóak, ha lejárt a 3 hónap, ezt jelezzék nekünk.

3. A korábban már javasolt https://mikoroltanak.hu/kereses  oldalon kívül (ezt én frissítem hetente), megnyílt egy másik központi honlap, ahol ellenőrizni tudják, hogy érvényes-e a regisztrációjuk: vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio

4. A még nem oltottak figyeljék naponta többször e-mailjüket, a regisztrációnál megadott telefonszámon legyenek elérhetőek!

5. Ha külön értesítést nem kapnak változásról, akkor az 1. oltás alkalmával megadott időpontban, ugyanarra a helyszínre menjenek a 2. oltásra. Ne feledjék magukkal vinni/hozni az 1. oltás alkalmával adott oltási kis kártyát illetve hozzájáruló nyilatkozatot (ha nem tudnak nyomtatni, minden oltóhelyen adnak).

6. Ha esetleg akár az 1., akár a 2. oltásra valami miatt nem tudnak elmenni, mindenképp mihamarabb szóljanak nekünk, hogy valakit lehetőleg beszervezzünk Önök helyett, illetve segítünk az elmaradt oltás pótlásában.

7. Amikor rendelőnkbe jönnek oltásra, a megadott időintervallumban jöjjenek. Nem szükséges és tanácsos ennél hamarabb érkezni, mert akkor tömeg alakulhat ki.

6. A betegszám csökkenés ellenére továbbra is kerüljék lehetőleg a tömeget. Ha már be vannak oltva, akkor is zárt térben viseljenek maszkot. Még egy kicsit „vonják be szárnyaikat”, legyenek óvatosak, továbbra is csak az alapvetően szükséges vásárlások miatt menjenek kereskedelmi egységekbe, halasszák még a nem sürgős kontroll-vizsgálatokat.

7. szabadban viszont tartózkodjanak sokat. Az egészséges (oltásra is megfelelően reagáló) immunrendszer megőrzésének egyik alapvető feltétele a rendszeres mozgás.

 

 

 

egeszsegugyi_kozpont7_budaors_bejarat_2021apr

 

 

Lassan remélhetőleg visszakapjuk a korábbihoz közelítő életünket, de ehhez türelmesnek, óvatosnak, egymásra odafigyelőnek, mértékletesnek, bölcsnek kell lennünk be kell tartanunk háziorvosunk tanácsait, kéréseit.

 

 

egeszsegugyi_kozpont4_budaors_recepcio_2021apr

 

 

Vigyázzanak magukra és szeretteikre!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.