Budaörsön ingyenesen lehet őshonos őszibarack facsemetéket igényelni

(Budaörs, 2021. április 22. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben olvashattak róla, hogy az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a „Budaörsi őszibarack” elnevezést földrajzi árujelzőként. Nagyon sokan kommentben üdvözölték a döntést, de szkeptikus megjegyzések is születtek, megkérdőjelezve a helyi fajták jövőjét a fokozódó beépítettség és a kiveszőben lévő kultúra okán. A helyi Gazdakör erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy újra elterjessze városunkban az őshonos fajtákat. Évente ingyenesen oszt facsemetéket, immáron hetedik alkalommal.

 

 

2015-ben számoltunk be arról, hogy szeretnék visszatelepíteni Budaörsön a Frankhegyre az őshonos őszibarack fajtákat. Előtte azonban még kezdeményezték bizonyos budavidéki őszibarack fajták Értéktárba vételét.

2018-ban arról írtunk, hogy hét taggal bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre, és ezek közül az egyik a Budaörsi őszibarack.

 

 

A Budaörsi Gazdakör friss közleményében bejelentette, hogy idén körülbelül 70 darab facsemetét tudnak biztosítani a budaörsiek számára ingyenesen. 

 

Nem kell mást tenni, mint a felsorolt e-mail címek egyikén jelezni az igényt:

2040gazdakor@gmail.com

balazs.kisberk@gmail.com

kovalik.sandor@gmail.com

 

Továbbá lehetőséget biztosít arra is a Gazdakör, hogy a helyszínen hasznos tanácsokkal lássák el a leendő őszibarackfa tulajdonosokat, hiszen a metszése, szakszerű kezelése nagyon fontos ahhoz, hogy termőre forduláskor a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs teremjen.

 

 

csicsergoovoda_faultetes_17_04_11_gazdakor (2)

 

 

 


 

Bővebben a Budaörsi őszibarackról 

 

Budaörsi őszibarack intenzív illatú, aromaanyagokban gazdag, zamatos gyümölcs, melynek sajátos jellemzői a pirosas fedőszín, a molyhos héj, a nem túl kemény hús és a leveses állomány.

A Budaörsi őszibarack minősége a termesztési kultúrának és az emberi szaktudásnak is köszönhető. Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. Az emberi szaktudás napjainkban is meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettség vizsgálat és a kézi szedés során.

 

 

16_10_24_oszibarack_kiallitas-11

 

A Budaörsi őszibarack termőterülete lankás dombokon és déli fekvésű lejtőkön fekszi, ahol a jellemzően magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul, ami kedvez a gazdag zamatanyagok és a pirosas fedőszín kialakulásának. A gyümölcs üde savassággal párosuló édes íze és intenzív illata a szerves anyagokban és mikroelemekben gazdag termőtalajnak köszönhető.

A gyümölcs leveses állománya az érési időszakra eső csapadékmennyiség hatására alakul ki.

 

 

Budaörsi őszibarackfajták

 

Mayflower

Mariska

Elberta

Champion

Amsden

Ford

Triumph

Vérbarack

Gyümölcskertek királynője

Lady Palmerston

Kínai lapos

Shipley

Kosorrú

 

 

1_Mayflower

Shipley

 

2_Mariska

Amsden

 

3_Elberta

Lady Palmerston

4_Champion

Champion

 

5_Amsden

Alberta

 

6_Ford

Vérbarack

 

7_Triumph

Kínai lapos

8_Verbarack

Champion

 

9_Gyumolcskertek_kiralynoe

Mayflower

 

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

Kapcsolódó cikkünk a témával kapcsolatban:

 

Mostantól uniós oltalom védi a Budaörsi őszibarackot

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.