Börtönbüntetést kapott egy amerikai férfi egy elefántfóka lelövéséért

Három hónap börtönbüntetést és ezer dollár (300 ezer forint) pénzbírságot szabtak ki egy amerikai férfira, aki két évvel ezelőtt lelőtt egy védett elefántfókát a közép-kaliforniai partoknál.

 

 

A 30 éves Jordan Gerbich 2019 szeptemberében éjszaka nyitott tüzet egy parton fekvő északi elefántfókára nem messze a Monterey-öböl Tengeri Rezervátumtól – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint a tengeri emlős tetemét másnap reggel fedezték fel, a fején lövési sérülés volt, a farokúszóit levágták.

A NOAA, valamint az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat kaliforniai részlege nyomozást indított az ügyben. Gerbich, aki jelenleg Utahban él, tavaly bűnösnek vallotta magát. A bírósági dokumentumok szerint a férfi egy ittas barátja által kitalált “groteszk kihívást” teljesítve lőtte le az állatot.

A héten született ítélet szerint a három hónap börtönbüntetést követően a férfi további három hónapot háziőrizetben fog tölteni, továbbá 120 óra közmunka és ezer dollár pénzbírság vár rá.

Az Észak-Amerika csendes-óceáni partszakaszán előforduló északi elefántfókák törvényi védelmet élveznek. A világ második legnagyobb testű fókáinak populációi sikeresen regenerálódtak az elmúlt években, miután csaknem kipusztultak az 1900-as évek elején, amikor mindössze néhány példány maradt belőlük.

A törvényi védelem ellenére még mindig fenyegeti őket a hajókkal ütközés és a halászhálókba gabalyodás. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.