Magyar kutatóknak sikerült először megvizsgálni az aktív koronavírus szerkezetét

(Budaörs, 2021. április 15. – Budaörsi Infó) Egy rangos tudományos folyóirat, a Nano Letters közölte címoldalán a Semmelweis Egyetem kutatóinak publikációját az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetének vizsgálatáról.

 

 

    Kellermayer Miklós, az egyetem általános orvostudományi karának dékánja egy szerda esti tévéműsorban elmondta: kutatásaikat múlt év nyarán kezdték meg és először nekik sikerült megvizsgálniuk az aktív koronavírus szerkezetét egy atomi erőmikroszkóp segítségével.

Egy hegyes tűvel tapogatták le a vírus felületét, amelyen 61 tüskefehérjét számoltak meg.

Következtetéseik között szerepel, hogy a tüskefehérjék mozgékonysága segíti a gazdatesthez kapcsolódást, a vírus rugalmassága pedig nagy ellenálló képességet biztosít számára – foglalta össze a dékán.

Dr. Kellermayer Miklós elmondta: a koronavírussal kapcsolatos vizsgálatok tovább folytatódnak, jelenleg a brit variánst elemzik, egyelőre fixált mintákon.

A kezdeti eredményeink arra utalnak, hogy ez a mutáns kisebb, mint a vad típus, ami egészen meglepő. Ennek pontos okait egyelőre még nem tudjuk – mondta el.

A gömb alakú részecskék kisebb mérete azonban arra utal, hogy a brit változatnak megnövekedett a fajlagos, azaz tömeg- vagy térfogategységre vonatkoztatott felülete. Ez azt jelenti, hogy bár az egyedi vírusok felszíne kisebb, de az összesített felületük nagyobb. Ez összefüggésben állhat azon tulajdonságával, hogy fertőzőképesebb, mint az eredeti kórokozó.

 

A Nano Letters-ben megjelent publikáció ide kattintva olvasható.

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.