Hozzuk újra divatba a régi közös játékokat! – Önszerveződő sportkör Budaörsön

(Budaörs, 2021. április 13. – Budaörsi Infó) Budaörsön sok sportolási lehetőség várta a fiatalokat és régebb óta fiatalokat a koronavírus-járvány előtt. Most mindenki arra törekszik, hogy minimalizálja a találkozások számát és a szigorú szabályok miatt a közösségi sportesemények is a háttérbe szorultak. A jelenlegi szabályozások szerint csak versenysportolók járhatnak konditerembe vagy használhatják a sportolásra alkalmas intézményeket. Viszont nem tarthat ez sem örökké: az újranyitásra készül a háttérben egy kis önszerveződő közösség, amelynek tagjai szeretnék ismét divatba hozni a régi közös labdajátékokat. 

 

 

Jánosi Bálint, az önszerveződő sportkör ötletgazdája a Budaörsi Infónak elmondta, hogy miközben kint játszottak a kertben a családdal focis-gombolyagost (el kellett találni a másikat focilabdával és gombolyaggal), akkor jutott eszükbe, hogy jó volna létrehozni egy közösséget, ahol ismét fel tudják eleveníteni a régi játékok hangulatát.

„Jó lenne hasonló gondolkodású emberekkel találkozni és felnőttként újra átélni a gyermeki önfeledt játékot. Az önszerveződés azért lenne fontos, mert rengetegféle labdajáték van, biztos olyan is, amiről nem is hallottunk, így nem szeretnék a tudatlanságommal gátat szabni a kreativitásnak. Arról nem is beszélve, hogy van, ahova csak két ember kell, van ahova négy tíz vagy akármennyi… Így az azonos érdeklődésű emberek megtalálhatnák egymást. Mert, ugye ritkán van az, hogy odamegyünk valakihez megkérdezni, hogy van-e kedve tengózni.”

 

 

tengo

 

 

Sportolsz esetleg versenyszerűen is valamit? 

„Általános iskolás koromban tesi tagozatos voltam, így számtalan lehetőséget kipróbálhattunk, de a középiskola és az utána következő évek, évtizedek sajnos nem tették lehetővé a sportolást. Körülbelül fél éve kerültem Kovács Dettihez, aki személyi edzőm, általános erőnléti edzéseket tart nekem, de például ő edzi a budaörsi lány focicsapatot is.”

 

Magánemberként mivel foglalkozol? Mit tudhatunk rólad?

„Egy multi cégnél dolgozom tizenkilenc éve, itt elég sok mindennel találkoztam már. Mondjuk azt, hogy a kereskedelemben dolgozom. 

Van egy csodás feleségem és egy 8 éves fiam, aki gondoskodik a sportok különböző és sokszor az eredeti lényegétől eltérő alkalmazásáról, gyakorlásáról.”

 

Mi a célod ezzel a kezdeményezéssel? Mi az, amit szeretnél elérni?

„Sokszor érzem azt, hogy az emberek másoktól várják a megoldást, elfáradtak, belefásultak a mindennapokba. Jó lenne, ha csak 1-1 órára is, de felszabadultan, hasonló közegben mozogni, jól érezni magunkat.”

 

 

sportvalaszto6

 

 

Ki az, akinek a jelentkezését várjátok és hogyan lehet jelentkezni a megálmodott sportkörbe?

„Elsősorban a felnőtteket szeretnénk megmozgatni, kicsit kirángatni a hétköznapok mókuskerekéből. A Facebookon létrehoztunk egy csoportot, ott várjuk a jelentkezőket.”

 

A csoporthoz ide kattintva lehet csatlakozni! 

 

 

A koronavírus-járvány idején hogyan lehet kivitelezni a közös sportolást? Vagy esetleg megvárnátok, amíg feloldják a korlátozásokat?

„Szerintem itt is az emberek döntenek. Van például a tollas, pingpong, kidobós, amiket nagyobb távolságtartással és akár maszkban is lehet játszani.

A korlátozások talán a teremben játszható játékokat érintik leginkább.”

 

 

tollaslabda

 

 

Mi a kedvenc sportod?

„Szeretem a labdajátékokat, röplabda, kézilabda, foci, pingpong… De én inkább a társaságot kedvelem, ha jól érezzük magunkat, akkor az, hogy mivel játszunk már másodlagos.”

 

Mi az, amit még szívesen visszahoznál a régi időkből a közös sportoláson kívül?

„Nem is tudom…, a régi idők alatt a gyermekkort értettem, nem a rendszert vagy bármi mást. Emlékeim szerint szinte mindig jól éreztük magunkat, amikor játszottunk – csak akkor mentünk haza, ha éhesek voltunk. Ez valahogy elmúlik, ahogy az ember felnőtté válik.”

 

 

janosibalintsport

 

 

Milyen távlati terveid vannak ezzel a projekttel? Esetleg létrehozni egy klubbot?

„Őszintén megvallva, ezen nem gondolkodtam, szerintem ez csak rajtunk múlik, hogyan tudjuk kamatoztatni, kiaknázni a lehetőségeket.”

 

 

Ha felkeltette az érdeklődésüket ez az önszerveződő sportkör, akkor a Facebookon tudnak csatlakozni a csapathoz. 

 

Már két eseményt létre is hoztak. Az első a Kidobós fonalgombolyaggal 2021. május 15-én. A másik program pedig 2021. június 5-én, a Petangue kupa.

 

 

Sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Vigyázzanak magukra, a maguk és mások érdekében mindig tartsák be a járványügyi szabályokat!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.