Télen-nyáron két keréken! – Group ride: hogyan kell felkészülni egy hosszabb tekerésre

(Budaörs, 2021. április 12. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó és a budaörsi kerékpáros egyesület, a Fillari-Team Télen-nyáron két keréken című cikk-sorozatának legújabb részéből megtudhatják, hogy mi az a group ride és hogy hogyan kell felkészülni egy hosszabb tekerésre. Tartsanak velünk!

 

 

A group ride, más néven a bolyozás, azaz csapatban tekerés. A bringázások hosszára való tekintettel és a szervezhetőség miatt szinte mindig hétvégére esnek az ilyen programok.

 

Hugauf Marcell, az Egyesület vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy azért várják a kerékpárosok ezt a programot annyira, mert végre ki tudnak szakadni a munkából, a családból és a haverokkal el tudnak menni egy 3 órás körre, azaz kiszellőztetni a fejüket, hogy újult energiával térhessenek haza a szeretteikhez.

 

 

fillari2021 (3)

 

„Az ilyen nagyobb tekerések előtt nagyon fontosak az előkészületek és még fontosabb, hogy apró szabályok vannak, melyeket be kell tartani.

Kezdjük az előkészületekkel. Aki elhivatott, az már előző este letakarítja a kerékpárját, a cipőjét és kikészíti a ruháját, illetve amit magával visz. De ez ugye legtöbbünkre nem igaz és éppen ezért reggel kapkodunk. Ennek következtében 5-10 perccel mindig rá kell számolni az indulásra.

Előző este CH betöltés tésztával vagy rizzsel, egy kiadós reggeli (pl. pékáru sós vagy édes feltéttel és/ vagy egy bevált recept: banán+tojás+zab+magvak serpenyőben kisütve) kb. 2 órával a tekerés előtt.

Az útra kulacsba izotóniás víz, a zsebbe banán, szeletek és zselék, illetve költőpénz. Természetesen intenzitástól és távtól függ, de alapszabály az óránként kb. 90 gramm CH visszatöltés és a rendszeres folyadék fogyasztás, amit szintén meg kell tanulni.

Ha ezt nem követjük, akkor jön az eléhezés és egyszerűen megállnak a lábak. Ilyenkor jól jön a társak segítő keze, mellyel hazatolnak. Igen, szó szerint.”

 

Mi az amit mindenképp magunkkal kell vinni egy ilyen hosszabb útra az ételen és az italon kívül?

„Az útra mindenképp vigyünk magunkkal gumibelsőt, gumi leszedőt, foltot, pumpát vagy CO2 patront. Ne várjuk el, hogy majd a többiek adnak, mindenki gondoskodjon magáról. Ha nem így gondolkodnánk, akkor egyszer hoppon maradunk és tolhatjuk hazáig a bringát.

A bolyozás, a csapatban tekerés. Ezt is nagyon fontos megtanulni és ellesni az apró skill-eket. Ha először mész group ride-ra, akkor ne akarj rögtön a sor elején vezetni, hanem hátul figyelj. Lesd el a kézmozdulatokat, hogy kis kéz-/kézfej kitartással vagy lendítéssel jelzik a kátyúkat és ha valami van az út szélén, dupla könyök rándítással, ha kiállnak a nyeregből, tenyér/ kézfej mutatásával ha lassítani kell vagy éppen megállni, stb.

Az egyik könyök rándítása jelzi, ha a sor elején haladó átadja, leadja a vezetést. Ha többen vagyunk akkor párosával haladunk egymás mögött és a két elől haladó oldalt csorog vissza a sor végére. Enni is ott igyekezzünk, ezzel is minimalizálva a veszélyforrásokat.”

 

 fillari2021 (4)

 

Miért jó ha a kerékpárosok rézsút egymás mellett haladnak?

„Ez a szél miatt van, próbálják megtalálni azt a megfelelő pozíciót, ahol kevésbé vannak kitéve a szembe vagy oldalszélnek. Rengeteget számít a jó helyezkedés.

Míg a sorban laza, beszélgetős intenzitáson haladsz, addig a sor elején már kapkodod a levegőt és alig várod, hogy leadhasd a vezetést. Mindennek megvan a maga szépsége, az erősebbek többet vezetnek, hiszen ezen tekeréseknek éppen a közösségi élmény a lényege, a cél hogy együtt legyünk, közösen fedezzünk fel új útvonalakat és mozogjunk egy jót.”

 

 

fillari2021 (2)

 

 

Ha megjött a kedvetek egy hosszabb tekerésre, akkor akkor keressétek meg a Facebookon a Budaörsi Országúti Gurulások csoportot és csatlakozzatok!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.