Elhunyt Orczi Géza zenész

(Budaörs, 2021. április 12. – Budaörsi Infó) Hosszas betegeskedés után 2021. április 8-án elhunyt Orczi Géza zenész. Budaörsön sokan ismerték és szerették. Nyugodjon békében!

 

 

Orczi Géza 1955. szeptember 29-én született Nagykátán. Budaörs zenei életéhez számos módon és alkalommal járult hozzá. Fiatal tehetségekkel együtt gyakorolva és játszva, közös koncerteket adva, közös CD-felvételen közreműködve inspirálta településünk ma már neves hazai és külföldi zenei intézményekben tanuló, s a koncertéletben, zenei körutakon hallható fiataljait.

Rendszeresen találkozhattunk vele az Budaörsi Ifjúsági Klub görög estjein és emlékezetes táncházain, a Budaörs Fesztivál világzenei koncertjein (Gandharvák és SHINE események), a budaörsi ifjú tehetségeket nagyszínpadon bemutató eseményeken, s akár az utcán is: a hagyományos augusztusi Idesüss Budaörs Napja alkalmain.

 

 

orczigeza

 

 

 

Zenésztársa és barátja, Novák Anikó így emlékezett meg róla:

 

A legendák köztünk vannak, köztünk élnek

Köszönet és elköszönés

Ajándék a hallgatóságnak, amikor egy előadásban egyszerre élhető át tehetség, szorgalom, alázat, az előkészületeket pedig a zene iránti tiszteletből és lelkesedésből fakadó kutatás és kísérletezés alapozza meg. Külön öröm, amikor mindez egy előadóban van jelen. Még nagyobb ez az ajándék, ha valaki talentuma többrétű, például ha táncol, zenél, hangszereket készít, s ha a tartalom mellett pontosság és mérnöki tudás is jellemzi. Hála kísér egy művészt, ha a hagyomány, a népi kultúra ápolása terén is tevékenykedik. S igazi kincs, amikor mindez humorral, fantáziával, szakmai és emberi érzékenységgel, baráti légkörrel karöltve él együtt egy emberben.

Kiváló zenészeink közül most egy olyan arany- és platinalemezes, ARTISJUS-díjas előadóművészre emlékezünk, akit mindez egyszerre jellemez. Gazdag és színes pályájának kiemelt pillanataival, ezek felelevenítésével mondunk köszönetet életéért és munkásságáért.

 

 

upliftingzenetabor10

 

 

A több mint nyolcvan lemezen közreműködő Orczi Gézát zenészként, táncosként, tradicionális hangszerkészítő és restauráló mesterként egyaránt ismerik.

Az ütő- és pengetős hangszeres balkáni népzene specialista, táncos a magyar táncházmozgalom egyik alapítója. Hanglemezfelvételei mellett számtalan élő koncert, népzenei, világzenei turné művésze. Womex, SZIGET, VOLT, Kaláka … Belvárosi Főutca, Babel Sound, Misztrál, Sopot.

A fesztiválok színpadain ugyanúgy egyetlen pillanat alatt teremtett fergeteges, vagy elmélyülő hangulatot, időbeli és térbeli zenei utazást, mint nemzetközi körutakon, tv-kamerák előtt, színdarabok hangulatának megfestésekor, vagy táncházak, tánccsoportok kísérésekor.

Bár óriási és sokoldalú tudása, s közismert humanitása mellett hivatalos zenekarvezetői képesítéssel is bírt, szerénysége, együttműködése és segítőkészsége a vezetői szerepnél sokkal magasabbra emelte.

 

 

upliftingzenetabor5

 

 

Az 1955-ben született mester a Sebő, Szirtosz, Midros, Falkafolk, Zsarátnok, Szabó Zoltán, Carmina Danubiana, Vágtázó Csodaszarvas, Gandharvák partnereként, valamint fiatal zenekarok és tehetségek mentoraként tevékenyen támogatta a hagyomány őrzését. Tízesével mérhető azoknak a népzenei és világzenei zenekaroknak, együtteseknek és formációknak a száma, melyekben állandó tagként, partnerként, vagy vendég előadóként hallhattuk.

A nagy múltú Kolo táncház állandó muzsikus résztvevőjeként, gyermek és ifjúsági zenei rendezvények, hangszerismertető programok előadójaként, valamint szakmai táborok meghívott vendégelőadójaként számtalan zenerajongót, érdeklődőt és családot varázsolt el, több generációt beleértve.

Az utóbbi öt évben a MÜPA hangszerbemutató programja mellett a a Zeneélmény programunkban is részt vett, minden korosztály számára lehetővé téve a hagyományos hangszerekkel, valamint a balkáni ritmusokkal és népzenével való megismerkedést. Közel ötven különböző hangszeren játszott hitelesen tradicionális dallamokat, ritmusokat és kíséreteket. E hangszerek nagy részét maga készítette, vagy restaurálta.

 

 

zeneelmeny_ifiklub (1)

 

 

Budaörs zenei életéhez számos módon és alkalommal járult hozzá. Fiatal tehetségekkel együtt gyakorolva és játszva, közös koncerteket adva, közös CD-felvételen közreműködve inspirálta településünk ma már neves hazai és külföldi zenei intézményekben tanuló, s a koncertéletben, zenei körutakon hallható fiataljait.

Rendszeresen találkozhattunk vele az Budaörsi Ifjúsági Klub görög estjein és emlékezetes táncházain, a Budaörs Fesztivál világzenei koncertjein (Gandharvák és SHINE események), a budaörsi ifjú tehetségeket nagyszínpadon bemutató eseményeken, s akár az utcán is: a hagyományos augusztusi Idesüss Budaörs Napja alkalmain. Az egykori Budaörs Rádió és a tv esti kikapcsoló-feltöltő zenei összeállításaiban szintén napi szinten találkozhattak, találkozhatnak vele a hallgatók.

Hálával és köszönettel tekintenek és gondolnak rá muzsikustársai, tanítványai, a táncház hagyomány követői, a hagyományőrző csoportok és a zeneszeretők sokasága.

Köszönjük!

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.