Koronavírus – Meghalt 211 beteg, 6566-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 211, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6566 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap, kiemelve: eddig 2 312 501 embert oltottak be Magyarországon, közülük 905 117-en már a második adag vakcinát is megkapták.

 

A kormányzati portálon azt írták: 685 979-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 21 715-re, a gyógyultaké 416 972-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 247 292-re nőtt. Kórházban 11 571 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 52 528-an vannak, a mintavételek száma 4 753 281-re nőtt.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország második az uniós oltási ranglistán – írták. A magyar lakosság 22,9 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 12 százalékos átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 83 százaléka már megkapta az oltást.

Az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folytatódik. A kórházi oltópontok fogadják a háziorvosok által szervezett oltandókat; azok a háziorvosok pedig, akik az ünnepek alatt is oltanak, kiegészítő díjazásra jogosultak.

Közölték: szombattól Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonták az oltásba, hogy az ünnepek alatt is minél többen megkaphassák a vakcinát. A kijelölt 18 szakrendelőben vasárnap is oltják a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat.

A tájékoztatás szerint vasárnap is szállítanak ki AstraZeneca vakcinát a kormányhivatalokba, így a háziorvosoknál és a fővárosi szakrendelőkben akár húsvéthétfőn és azt követő napokban is folytatni tudják az oltást.

Mint írták, a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket.

A hatályban lévő intézkedések között megemlítették, hogy a maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, a másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében – tették hozzá.

A kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között.

Az üzleteket be kell zárni, kivéve az élelmiszerüzleteket, a patikákat, a benzinkutakat, a drogériákat, a dohányboltokat, valamint a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzleteket, továbbá az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket és a piacokat, termelői piacokat.

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszerviz-szolgáltatásokat. Az éttermekben ugyanakkor továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra. A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A kormány kiterjeszti a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Hangsúlyozták, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházakban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

“Az újraindítást csak fokozatosan és akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva” – emelték ki.

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon – írták a közleményben.

Hozzátették, hogy azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak, ellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiénés szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását – írták. Hozzátették: minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekeznek bekapcsolni az oltásba.

Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen – emelték ki.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik, és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (127 894) és Pest megyében (96 171) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (38 843), Borsod-Abaúj-Zemplén (38 117) és Hajdú-Bihar megye (36 381). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala megye (15 017).

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.