Koronavírus – Operatív törzs: kedden 739-en szegték meg a maszkviselési szabályokat

A rendőrök 739 emberrel szemben intézkedtek kedden a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a szerdai online sajtótájékoztatón.

 

 

Kiss Róbert elmondta: ezzel 42 563-ra nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma az erről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta.

Hozzátette: kedden közterületen 721 olyan emberrel szemben intézkedtek, akik nem viseltek maszkot, közülük 193-at figyelmeztettek, 318-at megbírságoltak és 210-et feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és a megállókban három, kereskedelmi üzletekben pedig öt emberrel szemben intézkedtek emiatt.

Elmondta azt is, hogy kedden az M3-as metrópótló autóbuszon egy 22 éves szlovák állampolgár nem viselte a maszkot; szóváltásba keveredett a buszsofőrrel, akit leköpött. A rendőrök elfogták és közérdekű üzem megzavarása, valamint a védelmi intézkedések megszegése miatt eljárás indult ellene.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatti intézkedések közül eddig 310 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 714-ban pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az üzletekben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Egy pécsi fodrászüzletet ideiglenesen 19 napra bezáratott a rendőrség, mert a tiltás ellenére nyitva volt, és a helyiségben 4 vendég is tartózkodott, maszkot pedig senki sem viselt. Egy pécsi panziót pedig azért zárattak be fél évre ideiglenesen, mert a tulajdonos kiadta az egyik szobáját egy 9 fős születésnapi összejövetelre. Mindkét esetben bírságot is kiszabtak a rendőrök. Vendéglátóhelyet nem kellett hétfőn ideiglenesen bezáratni a szabályok megsértése miatt – mondta.

Kiss Róbert közölte, kedden a kijárási és a csoportosulási, gyülekezési tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 445-ször intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 57 099 hasonló esetben intézkedtek.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 38 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 483-szor intézkedtek.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy egyre többen kerülnek hatósági házi karanténba, az elmúlt napon 7858 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 55 287-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4689-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.