A bankszövetség is figyelmeztet a csaló sms-ek veszélyeire

Több országban, már Magyarországon is aktívan terjed az új adathalász csalási kísérlet, amelynek során egy csomag várható kézbesítéséről szóló sms-sel próbálnak visszaéléseket indítani – hívta fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

 

Az üzenetben található link olyan applikáció letöltéséhez vezet, amellyel az adathalászok elérhetik az ügyfelek személyes adatait.

A Magyar Bankszövetség fokozott óvatosságot kér, mivel a kártékony, úgynevezett trójai típusú alkalmazás aktivizálódásával a csalók hozzáférhetnek a telefonon tárolt bizalmas adatokhoz, így akár pénzügyi, banki információkhoz is.

Az adathalászat megakadályozásához javasolják, hogy aki küldeményt vár, az a kereskedő által korábban megküldött értesítéseken keresztül kövesse nyomon a megrendelt termék szállítási státuszát, ne kattintson sms üzenetben érkező hivatkozásra.

Aki nem rendelt csomagot, törölje az üzenetet, és figyelmeztesse a veszélyre közeli ismerőseit is – javasolja a szövetség.

Ugyancsak fontos, hogy bármilyen alkalmazást csak biztonságos forrásból, hivatalos alkalmazásáruházból (Google Play, AppStore) töltsenek le – írták.

Szerdán riasztást adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI), mert megnövekedett azoknak a káros hivatkozást tartalmazó sms-eknek a száma, amelyeket csalók csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek. A rendőrség az ügyben nyomozást rendelt el. – mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.