Koronavírus – Néhány jó tanács Covid betegség gyanú esetére

(Budaörs, 2021. március 12. – Budaörsi Infó) Egyre több és több sajnos a koronavírusos beteg, ezért talán hasznosak lehetnek olvasóink számára azok a tanácsok, amiket egy budaörsi háziorvos tapasztalatai alapján javasol a betegeinek koronavírus gyanú esetén.

 

 

Amikor COVID gyanúval jelentkeznek a háziorvosnál érdemes megadni a telefonszámukat, valamint feltétlenül jelezzék, ha a tartózkodási helyük eltér az állandó lakcímtől.

Az orvos megrendeli a tesztet, a mentősök 2-3, de mostanában inkább már – sajnos – 4 nap múlva keresik meg a Önöket telefonon és egyeztetnek időpontot otthoni mintavételre, vagy felajánlanak egy mintavételi pontot, ahova elmehetnek saját autóval a felajánlott időpontban.

 

telefon

 

A mentősök mindig végeznek gyorstesztet, ha az pozitív, akkor azt jelezniük kell orvosuknak, de ha negatív, azt is jelezzék! A mintákat továbbküldik laborba is, és így 2-3 nap múlva lesz csak meg PCR eredmény, amit az orvos csak akkor láthat a rendszerben.

A betegek is megnézhetik a saját eredményüket az eeszt.gov.hu oldalon, az ügyfélkapujukba belépve.

 


Az oldalon megtalálhatja egészségügyi dokumentumait, COVID19 teszteredményeit, egyéb diagnosztikai eredményeit a bejelentkezést követően az Ellátások menüpont alatt az alábbiak szerint:

– COVID gyorstesztek az Eseménykatalógus almenüben (eredménye az „Ápolást indokló fődiagnózis” sorban tekinthető meg)

– A PCR tesztek az Egészségügyi és betegdokumentumok almenüben találhatók.


 

 

számitogep_internet_billentyu_titkarno

 

 

COVID  betegség gyanú esetén tanácsok

(konzultáljanak minden esetben orvosukkal!):

 

ALAP: SOK PIHENÉS. 2 x 1000 mg C vitamin, 2 x 3000 egység D vitamin, reggel 100 mg cink (nem elírás, ilyen sok kell), este 100 ug szelén, este 100 mg Aspirin protect, este 20 mg Quamatel mini, grapefruitmag csepp 2 x 20 csepp.

Ha köhögés van, akkor a sok folyadék mellett Ambroxol napi 3x, az utolsó ne közvetlenül lefekvés előtt legyen. Ne háton, hanem oldalt vagy hason feküdjenek.

Gyengeség, fájdalom esetén Algopyrin 500 mg, Paracetamol 500 mg, max 3-3x.

Torokfájásra Strepfen/Tantum verde torokspray gyakori sós vizes gargalizálás mellett.

Orrfolyás/gyakran inkább orrdugulás esetén gyakori tengervizes orrspray használata, és Allergodil orrcsepp napi 2×1-1, ha ez nincs, jó a Nasivin / Otrivin is.

Nem ritka – főleg idősebbeknél – az émelygés, hányinger, ilyenkor a folyadékbevitelen van a hangsúly, keksz, krumpli, reszelt alma, répa kiváló, hasmenéskor Smecta 2×1 + probiotikum (pl. Normaflore).

Szaglásvesztés esetén a szaglás gyorsabban visszatér, ha erős, intenzív szagokat szagolgatnak.

 

 

szaglas_idos_kor_viragcsokor_illat

 

Ami még hasznos lehet:

Szaturációmérő = pulzoximéter, sok okosórán is van ilyen funkció, normális: 95-100%

Légzőgyakorlatok (lehetséges gyakorlatsor mellékelve a cikk végén, a Pulmonológiai Klinika javaslata). Csak arra az esetre, ha ehhez megfelelő energiájuk, erőnlétük van!

 

Két-három naponta számoljanak be telefonon vagy e-mailben háziorvosuknak, hogy hogy vannak, de állapotrosszabbodás esetén hamarabb.

Kritikus állapotot jelent a napokig tartó, csillapíthatatlan 39 fok feletti láz, a légszomj, a kevés folyadékbevitel, ilyenkor kórház megfontolandó.

 

Igazolt Covid esetén ettől a héttől lehetővé vált egy antivirális szer felírása is (tehát ez receptköteles). A Favipiravirt eddig csak kórházban alkalmazták.

A következő esetekben viszont ellenjavallt: májbetegség, magas húgysavszint, alacsony fehérvérsejtszám, mellékhatásként még az enyhe zavartságot írják le. Magzatkárosító hatása lehet, ezért csak bizonyos megszorításokkal szedhető. Épp ezért a betegtől kérheti az orvosa, hogy beleegyező nyilatkozatot írjon alá.

 

Jelezni érdemes az orvosnak azt is, ha táppénzre kérik magukat vetetni és hogy mikortól.

 

Többekről kiderült, hogy ugyan hónapokkal ezelőtt regisztráltak oltásra, még sincsenek a háziorvosoknak megküldött és hetente frissített listán. Ebben az esetben amit tehetnek, hogy ezt jelzik az alábbi email címek egyikén: adatvedelem@neak.gov.hu vagy 1818@1818.hu.

 

 

oltas

 

A médiában az oltásokról egymásnak sokszor ellentmondó hírek jelennek meg. Mindig legyenek körültekintőek!

A cél az, hogy minél többen minél rövidebb idő alatt oltassák be magukat, hogy visszakaphassuk mihamarabb a régihez közelítő életünket.

 

Kitartást és sok türelmet, döntsenek bölcsen!

 

 

A SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Pulmonológiai Klinikájának légzőtorna-javaslata:

 

Légzőtorna gyakorlatok

 

Légzőtorna során végig az ajakfékes kilégzés technikáját használjuk, tehát mindig orron keresztül engedjük be és szájon keresztül, csücsörített ajkakkal engedjük ki a levegőt, mintha egy gyertyát szeretnénk elfújni. Ügyeljünk rá, hogy a kilégzés mindig legalább kétszer-háromszor olyan hosszú legyen, mint a belégzés. Az ajakfékes kilégzés hasznos lehet testmozgás, fokozottabb erőkifejtés közben is (lépcsőzés, emelés, teher cipelése). A gyakorlatokat 5-6 ismétlésszámmal végezzük és minden feladatot kilégzéssel kezdjünk.

Helyezkedjünk el kényelmesen egy széken. Két talpunk a talajon, két térdünk között kis helyet hagyjunk, törzsünk egyenes legyen.

1. Hasi légzés: egyik kezünket a hasra, a másikat a mellkasunkra helyezzük. Miközben kiengedjük a levegőt, behúzódik a hasunk. Belégzéskor a hasunkba vegyük a levegőt. A hasunkon lévő kezünk emelkedik, miközben a mellkas nem mozdul.

2. Bázisok átlélegeztetése: kezünket tegyük a mellkasunk két oldalára a bordakosárra és engedjük ki a levegőt. Belégzés közben tágul a mellkasunk a kezünk alatt, majd kezünkkel enyhe nyomást adva a mellkasra engedjük ki a levegőt.

3. Kezünket térdre tesszük, szájon át kiengedjük a levegőt. Belégzés közben tenyerünket csúsztatjuk a combunkon a csípőnkhöz, könyököt, vállakat hátrahúzzuk, lapockát zárjuk. Kilégzés során ellazítunk, hátunkat domborítjuk és visszacsúsztatjuk a tenyerünket a térdünkre.

4. Kezünket vállra tesszük, kiengedjük a levegőt. Belégzés közben könyököket vállmagasságig megemeljük, majd kilégzéskor visszahozzuk törzs mellé.

5. Kezünk továbbra is a vállunkon, kiengedjük a levegőt. Belégzés közben jobb könyökünket megemeljük és törzsünkkel bal oldalra hajolunk. Kilégzéskor kiegyenesedünk, könyökünket leengedjük. A feladatot ismételjük meg a másik oldalra is.

6. Helyezzük mellkasunkra összekulcsolt kezünket, engedjük ki a levegőt. Belégzéskor karjainkkal nyújtózkodjunk a plafon felé. Kilégzés alatt engedjük vissza a kezünket mellkasunkra.

7. Kezünket vállra tesszük, kiengedjük a levegőt. Belégzés közben jobb karunkkal átnyújtózunk a fejünk felett és bal oldalra hajolunk. Kilégzés során visszaengedjük karunkat a vállunkra és kiegyenesedünk. A feladatot ismételjük meg a másik oldalra is.

8. Kezünk továbbra is a vállunkon, kiengedjük a levegőt. Belégzés közben jobb karvezetéssel jobb oldalra elfordulunk a törzzsel, majd kilégzéskor visszatérünk a kiinduló helyzetbe. A feladatot ismételjük meg a másik oldalra is.

9. Két karunk a törzsünk mellett, kiengedjük a levegőt. Belégzéskor karokat oldalon át megemeljük, fejünk felett tapsolunk egyet. Kilégzés közben visszaengedjük a karokat törzs mellé.

10. Karunkat keresztbe tesszük a vállakon, átöleljük magunkat, kiengedjük a levegőt. Belégzés közben karokat vállmagasságban kinyújtjuk oldalra, lapockákat zárjuk. Kilégzés alatt lazítunk, domborít a hát és ismét átöleljük magunkat.

 

Kedves egészségükre!

 

(Budaörsi Infó)

 

 


Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot az oltással kapcsolatban is. Olvassák el ezt a cikkünket is:

 

Koronavírus – Néhány hasznos információ az oltással kapcsolatban


facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.