Mi lesz a város költségvetésével? – 5,6 milliárddal nagyobb a tervezett kiadások összege mint a bevétel

(Budaörs, 2021. március 2. – Budaörsi Infó) Budaörs költségvetés-tervezete egy ideje már elérhető a hatarozatok.hu oldalon. Ezzel kapcsolatban Bíró Gyula alpolgármester és Molnár Gábor, a pénzügyi bizottság elnöke nyilatkoztak a TV2040 stúdiójában. Elhangzott, hogy a városvezetés célja az, hogy a budaörsiek ne érezzék majd meg az állami elvonásokat. Ez a nagyobb beruházások elmaradásával, elhalasztásával érhető el.

 

 

A költségvetés tervezetéből látszik, hogy a annak főösszege 17,7 milliárd. A város bevételeit 12,1 milliárd forintban határozták meg. A különbség minusz 5,6 milliárd forint.

Bíró Gyula alpolgármester elmondta, hogy a város a különbözetet a korábbi évek tartalékaiból fogja pótolni. Hozzátette, hogy pontosabb összegeket május végén fognak látni, amikor megérkeznek a számok az iparűzési adóval kapcsolatban.

„A szolidaritási hozzájárulás (amit elvon az állam – a szerk.) 3-3,1 milliárd lesz. 1-1,5 milliárd között lesz az iparűzési adóból való kiesés. Így elvben igaz, hogy májusban lehet a városnak 17 milliárdos költségvetése. Viszont ezt a polgármester még nem írta alá.”

Hozzátette, hogy megítélése szerint a város működésében nem fog a lakosság negatív változást érezni.

A nagyobb beruházásokkal kapcsolatban viszont igen, mert így május végéig semmilyen nagyobb beruházást nem tudnak tervezni, pedig szükség lenne rá.

„Az egyik legfontosabb beruházás a Shell kútnál lévő körforgalom lenne, hiszen most tudtuk meg, hogy a Sasad lakópark tovább épül. Ezt mindenképpen meg kellene csinálni. 230-250 millió forintos kiadás. Most zajlik a közüzemekkel az egyeztetés ezzel kapcsolatban. Jó lenne, ha ez a nyár folyamán elindulhatna, mert egyre nagyobb a forgalom.”

 

Érdekes adatokat ismertetett a riport közben a szerkesztő, miszerint Budaörs 2004-ben 7 milliárdos fejlesztésről döntött. 2005-ben a város költségvetése 13 milliárd forint volt, ennek a mai értéke 22,1 milliárd. Ehhez képest az idei költségvetés fényévekkel elmarad.

 

 

biro_gyula2019

 

Erre úgy reagált Bíró Gyula, hogy a  2000-es évek voltak Budaörs aranykora.

„A nagyobb beruházásokat ekkor tudtuk megcsinálni. Megpróbálunk idén is úgy gazdálkodni, hogy jövőre is legyen tartalékunk, de ezt még nem láthatjuk előre.

Most megmondani, hogy mi lesz 2022-ben szinte lehetetlen. …

 … Próbálunk amellett haladni, amit a választásokkor megígértünk, hogy fejlesszük a várost.”

 

 

Molnár Gábor, a pénzügyi bizottság elnöke egy következő adásban arról nyilatkozott a témában, hogy az idei költségvetés sok fejtőrést okozott számukra.

„Borzasztó nehéz úgy tervezni, hogy nem tudjuk mi lesz. Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő tavaly azt mondta, hogy Budaörs sokkal jobban fog járni. A tavalyi szolidaritási hozzájárulási elvonás 2,1 milliárd volt. Az idei 3 milliárd fölött van.”

 

 

molnargabor

 

A tévéműsorok szerkesztőjének elmondása szerint hamarosan a helyi Fidesz szervezet képviselőit is megkérdezik a témával kapcsolatban.

 

 

A képviselőkkel készült teljes interjúkat a videókra / linkekre kattintva tudják megnézni:

 

 

 

 

Bíró Gyulával készült interjú.

 

 

 

 

Molnár Gáborral készült interjú.

 

Budaörs Város költségvetés tervezetét ide kattintva tudják elérni.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.