Az ÁSZ értékelte az önkormányzatok korrupció elleni védettségét (integritását) – Budaörs osztályzata 4-es

(Budaörs, 2021. február 28. – Budaörsi Infó) – Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzati vezetők a világjárvány időszakában is erőfeszítéseket tesznek a települések korrupció elleni védettségének további erősítéséért – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán az MTI-vel. A Pest megyei önkormányzatok összesített adatai alapján az országos átlaggal azonos 4,3-as osztályzatot kapott.

 

 

Közleményükben azt írták, rendszerszintű értékelésük alapján minden önkormányzat és önkormányzati vezető előreléphet a korrupció elleni védettség területén.

Felidézték, január 29-én nyilvánosságra hozott jelentéseikben első alkalommal értékelték egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és azok hivatalainak integritását – korrupció elleni védettségét -, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását.

Hozzátették, az elmúlt hetekben több mint száz visszajelzést kaptak önkormányzatoktól. Arra hívták fel az érintett önkormányzati vezetők figyelmét, hogy lehetőségük van belső ellenőrzést végeztetni, és annak eredményét megküldhetik a számvevőszéknek is.

A rendszerszintű értékelésről 21 jelentést készített az ÁSZ: egy országos összegző jelentést, egyet a 66 legnagyobb önkormányzatról (főváros, 23 fővárosi kerületi önkormányzat, 23 megyei jogú város, 19 megyei önkormányzat), 19 jelentést pedig az egyes megyék településeit érintő értékelések tapasztalatairól és következtetéseiről.

 

A számvevőszék 5-ös skálán osztályozta is az egyes önkormányzatok és hivatalaik integritását: ennek átlaga országosan 4,3 lett.

 

Budaörs Önkormányzata 4-es osztályzatot kapott.

 

 


 

A Pest megyei önkormányzatok integritásának ellenőrzése

 

Pest megye települési önkormányzatainál 23 polgármester és 48 jegyző felelős vezetői magatartást tanúsított, az ÁSZ tanácsadása alapján már 2020-ban javította a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek a kiépítését.

Az ÁSZ rámutatott olyan alapvető területekre, amely alapján 80 önkormányzat polgármestere, valamint jegyzője részére saját felelős vezetői magatartása körében további előrelépési lehetőséget biztosít 2021-re a csalásmentes környezet kiépítése érdekében, az alapvető integritási feltételek területén.

12 önkormányzatnál, illetve a gazdálkodási feladataikat ellátó hivataloknál rendszerszintű kockázatok maradtak fenn, amelyek új, részletes ellenőrzést indokolnak.

Pest megye települési önkormányzatai integritásának értékelése

 

asz_2021_onkomanyzatok_vizsgalat_korrupcio

 

Pest megyében az önkormányzatok 57%-a kialakította az integritás alapú működés alapvető feltételeit, közel 37% pedig további intézkedésekkel csökkentheti a korrupciós veszélyeztetettséget.

Az önkormányzatok több mint 6%-a az alapvető integritási feltételeknek sem felel meg.

A II. sz. melléklet tartalmazza az egyes önkormányzat és hivatala együttes osztályozását. Budaörs 4-es osztályzatot kapott.

Három ellenőrzött esetében az ellenőrzés nem volt lefolytatható, mivel nem bocsátották rendelkezésre az ÁSZ által megnevezett dokumentumokat, azonban a szervezetek értékelését az ÁSZ elvégezte. Az értékelés eredményeként az ellenőrzött szervezetek olyan magas kockázatúnak minősülnek, amely alapján további ellenőrzésük indokolt az integritásalapú működés alapvető feltételeinek biztosítása érdekében.

További 9 önkormányzatnál az ellenőrzés értékelése alapján olyan súlyú integritási hiányosságok állnak fenn, amely jelentősen fokozza a korrupciós kitettségkockázatát. Ennek csökkentése érdekében az ÁSZ további ellenőrzéseket tervez mind a 12 önkormányzat tekintetében.

 


 

 

allami_szamvevoszek_asz

 

Az ÁSZ értékelése nyomán 1055 önkormányzatnál a vezetők (polgármesterek, elnökök, jegyzők) már tavaly intézkedéseket tettek, ezeken a helyeken javult az integritás, erősödött a korrupció elleni védettség.

A számvevőszék további 1329 önkormányzatnál mutatott rá fejlesztési lehetőségre 2021-re vonatkozóan. Azonosította továbbá azokat az önkormányzatokat (202) is, amelyek integritásának kiépítését új, részletes ellenőrzéssel támogatja.

Kiemelték, hogy a szabálykövetésnek és rendezettségnek a világjárvány időszakában különösen nagy jelentősége van. Nemzetközi szervezetek (ENSZ, OECD) és az ÁSZ értékelése szerint ugyanis a járványhelyzet kiemelt működési kockázatot jelent világszerte.

Az ÁSZ megállapítása szerint az önkormányzati vezetők döntő többsége elkötelezett a számvevőszék tapasztalatainak, iránymutatásának hasznosítása mellett, mindez a járványhelyzetben hozzájárul a korrupciós veszélyek magyarországi csökkentéséhez.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.