Wittinghoff Tamás: Döntsék el Önök, hogy nyertese vagy vesztese Budaörs az Orbán-kormány politikájának?

(Budaörs, 2021. február 25. – Budaörsi Infó) Arról számoltunk be olvasóinknak korábbi cikkünkben, hogy a helyi iparűzési adó felezése miatt a kiesés teljes kompenzálását kérték a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) tagjai a kormánytól. A megbeszélést követően Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere azt nyilatkozta, hogy nagy csalódás volt számára az egyeztetés. A történtekre reflektált dr. Czuczor Gergely, a budaörsi Fidesz szervezet elnöke. Erre a nyilatkozatra Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének a Budaörsi Infónak megküldött reagálását és cáfolatát találják mai cikkünkben.

 

 

Dr. Czuczor Gergely a város jelenlegi pénzügyi helyzetéről szóló és a város polgármesterét támadó nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy Budaörs az egyik legnagyobb nyertese a kormány politikájának. Ezt a Fidesz-kormány országosan hozott támogatási döntéseivel, köztük a hitelmoratóriummal indokolta.

A Budaörsi Infónak küldött reagálásában elmondta azt is, hogy a budaörsi polgármester nyilatkozatával ellentétben, a helyi Fidesz nem elvonásként gondol az iparűzési adó kis- és közepes vállalkozások számára való megfelezésére, hanem munkahelyek megmentéséért szükséges tudatos lépésnek tartják.

Szerinte a megismert 2021. évi városi költségvetés tervezetéből kiolvasható, hogy nem kell csődhelyzettől félni, sőt!

A Budaörsre kivetett milliárdos nagyságrendű szolidaritási hozzájárulást is elfogadhatónak tartja, amelyet a magas egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező települések egy része teljesít a központi költségvetés felé, az alacsonyabb jövedelmi helyzetű önkormányzatok finanszírozásának céljából.

 

Ezzel szemben Wittinghoff Tamás a Budaörsi Infónak eljuttatott reagálásában végtelen cinizmussal vádolja a helyi Fidesz-vezetőt a nyilatkozata miatt, mert szerinte miközben nagyban folyik a város pénzügyi kirablása, Czuczor Gergely egyetlen szót sem szól Budaörs érdekében.

Megemlíti azt is, hogy néhány napja 23 város polgármestere előtt ismerte el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az önkormányzatok közül Budaörs járt a legrosszabbul a szolidaritási adó elvonása tekintetében.

A polgármester számszaki tényeket sorol fel cáfolatának bizonyságául és azt kéri az olvasóktól, hogy ezen tények fényében döntsék el, hogy nyertese vagy vesztese Budaörs az Orbán-kormány politikájának!

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének nyilatkozata: 

 

Nyertese vagy vesztese Budaörs az Orbán-kormány politikájának?

Végtelen cinizmusról árulkodik az, hogy miközben nagyban folyik a város pénzügyi kirablása, a Fidesz helyi vezetője, Czuczor Gergely, egyetlen szót sem szól Budaörs érdekében. Ellenben arról nyilatkozik az országos és a helyi sajtónak, hogy mi vagyunk a nagy nyertesei az elmúlt tíz év kormányzati ténykedésének.

Hát akkor, nézzük a tényeket: 2017 óta évi több mint kétmilliárd forintot von el az állam Budaörstől, úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén. Legutóbb az Európa Tanács országjelentése erősítette meg, hogy ezt teljesen jogtalanul teszi a magyar állam, hiszen az önkormányzat saját bevételeit nem vehetné el. De legutóbb még a magyar Alkotmánybíróság is megerősítette: az állami elvonások nem veszélyeztethetik az önkormányzatok működését.

Ha összeadjuk a szolidaritási hozzájárulás címén elvett tételeket, akkor kiderül, hogy az idei évig ez az összeg már meg fogja haladni a 11,5 milliárd forintot. Így hiába nőttek folyamatosan az itt működő cégek helyi iparűzésiadó-befizetései, a brutális elvonások miatt végül mégis egyre kevesebb maradt az önkormányzatnál.

Ez a hatalmas elvont összeg egészült ki a covid-járvány idején kivetett újabb sarcokkal. Az iparűzési adó felének önkényes elengedése 1,5 milliárd forint kiesést jelent idén az önkormányzatnak, míg a gépjárműadó elvonása évi 170-180 millió forint bevételkiesést okoz. Ha minden így marad, akkor – az idén 3 milliárdosra emelt szolidaritási hozzájárulást is beleszámítva – csak ebben az évben 4,6-4,7 milliárd forint esik ki bevételi oldalon a város kasszájából.

Ez már akkora összeg, ami nemcsak lehetetlenné tesz bármiféle beruházást, de már-már az önkormányzat feladatainak ellátását veszélyezteti.

Néhány napja 23 város polgármestere előtt ismerte el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az önkormányzatok közül Budaörs járt a legrosszabbul a szolidaritási adó elvonása tekintetében.

Talán a Fideszen belül egyeztetni kellene Czuczor Gergelynek, hogy a legnagyobb nyertesek vagy a legnagyobb vesztesek vagyunk.

Ám, ha maradunk az elemi matematikánál, akkor sem mond igazat Czuczor Gergely.

Budaörs folyó bevétele 2010-ben 11 milliárd 809 ezer 324 forint volt. De ezt akkor nem terhelték állami elvonások. 2021-ben a várható folyó bevételünk 11 milliárd 863 ezer 091 forint lesz. Csakhogy ebből az állam el fog vonni minimum 4,6 milliárd forintot. Ami azt jelenti, hogy valóban elkölthető pénzként csupán 7 milliárd 263 ezer 091 forintunk marad.

És akkor még nem beszéltünk az elmúlt 10 év inflációs veszteségeiről. Amit 2010-ben meg lehetett építeni egy adott összegből, ahhoz ma legalább a duplájára lenne szükség, olyan mértékben növekedtek az árak például az építőipar területén.

A számok alapján nyilván méltatlan ez a vita.

Hogy ezeknek a tényeknek a fényében nyertese vagy vesztese Budaörs az Orbán-kormány politikájának, annak eldöntését az olvasóra bízom.

 

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

 

Czuczor Gergely szerint az elmúlt tíz év sikeres kormányzati politikájának egyik legnagyobb nyertese Budaörs

 

Wittinghoff Tamás: Csalódás volt a kormányzati egyeztetés

A kormány egyenként egyeztet az önkormányzatokkal az adókompenzálásról – Gulyás Gergely: Budaörs jár a legrosszabbul!

Gulyás Gergely válaszolt és találkozóra hívta Wittinghoff Tamást – Csenger-Zalán Zsolt nem indul jövőre az országgyűlési választáson

Wittinghoff Tamás írásban kérte Gulyás Gergelytől, hogy Budaörs kapja vissza az állami költségvetésből az elvont iparűzési adót

Wittinghoff Tamás az iparűzési adó felének elvonásáról: Budaörs az alapfeladatait sem fogja tudni ellátni

 

 

 

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2020/12/19/orban-viktor-negy-lepest-jelentett-ma-be-ami-sokak-eletere-hatassal-lehet/

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.