Koronavírus – Teljes kompenzációt kér a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt a MÖSZ

Teljes kompenzációt kér a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt az önkormányzatok számára a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ).

 

Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke kedden a szövetség elnökségének tatabányai ülése előtti online sajtótájékoztatón közölte: a következő napokban két fontos ügyben, az iparűzési adó elvonásának kompenzációjáról és az oltási programról is lesz egyeztetés a kormányzattal.
A főpolgármester sikerként értékelte az egyeztetések megkezdését.

Karácsony Gergely bejelentette azt is: a BÖSZ új társelnökének Soproni Tamás (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) terézvárosi polgármestert választották meg.
A szövetség szeretné elérni, hogy – a vidéki városok polgármestereihez hasonlóan – leülhessenek tárgyalni a kormánnyal az iparűzési adó elvonásának kompenzálásáról – közölte a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt mondta, történelmi lehetőséget biztosít az Európai Unió a helyreállítási alap forrásaival, ezzel segítve Magyarország talpraállását is.
Ha ezt a pénzt nem közösségi célokra fordítják, Magyarország Európa perifériáján marad – mondta, hozzátéve, érdemi szakmai megbeszéléseket szeretnének folytatni a források felhasználásáról.

Arra kérik a kormányt – emelte ki -, hogy legyen valódi egyeztetés.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a MÖSZ elnöke kijelentette: az iparüzési adó kiesése miatt teljes kompenzációra tartanak igényt. “Adják vissza azt a pénzt, amivel mi eddig gazdálkodtunk, hogy a településeink lakói biztonságban és komfortérzéssel tudják a mindennapjaikat élni!” – közölte Gödöllő polgármestere.

A politikus az mondta: az elmúlt évben a koronavírus-járvány elleni védekezés és az elvonások “megroggyantották” az önkormányzatok eddigi pénzügyi pozícióit.
A kormány december végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkenti.

Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-MKKP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa), Szombathely polgármestere elmondta, a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjai, beleértve a fideszes polgármestereket is, közösen juttattak el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy levelet, amelyben teljes kompenzációt kértek. Az ügyben pénteken tárgyalnak majd – közölte.

“A teljes kompenzációban a teljes önkormányzati szektornak benne kell lennie” – jelentette ki Nemény András, hozzátéve: azt a többletet, amelyet a kormány “pluszban kivett még” az önkormányzatok költségvetéséből, “senki sem tudja elviselni”. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.