A kormány egyenként egyeztet az önkormányzatokkal az adókompenzálásról – Gulyás Gergely: Budaörs jár a legrosszabbul!

(Budaörs, 2021. február 17. – Budaörsi Infó) A helyi iparűzési adó felezése miatt a kiesés teljes kompenzálását kérték a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) tagjai a kormánytól azon a mai egyeztetésen, amelyre Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter hívta meg a nem megyei jogú, 25 ezer fő feletti települések vezetőit – írta meg a MÖSZ közösségi oldalán. A mai tárgyalást Wittinghoff Tamás összefoglalva „semminek” nevezte.

 

 

A polgármesterek azzal az bizalommal várták a megbeszélést, hogy ez valóban érdemi konzultáció lesz és nem egyirányú tájékoztatás. Kiderült azonban a tárgyaláson, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter úgy hívta össze a 23 önkormányzati vezetőt, hogy nem volt semmilyen felhatalmazása semmilyen döntésre. Egy konkrétumot azért megtudott Wittinghoff Tamás Gulyás minisztertől: hogy Budaörs jár a legrosszabbul!

 

Az egyeztetést követően a MÖSZ elnöke, dr. Gémesi György, a szövetség elnökségi tagjai, Nyirati Klára, Baja polgármester asszonya és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének Facebook-oldalán élő bejelentkezéssel adott tájékoztatást a tárgyalás kimeneteléről.

Gulyás Gergely a fent említett egyeztetésre azoknak az önkormányzatoknak (23 fő) a vezetőit hívta meg, akiknek a települése 25 000 főnél nagyobb lélekszámúak.

 

 

Közzétette: Magyar Önkormányzatok Szövetsége – 2021. február 17., szerda

 

 

Nyirati Klára az egyeztetés után elmondta, hogy abban reménykedtek, hogy „ítélet” hangzik majd el, és kapnak egy számot vagy százalékot arra vonatkozólag, hogy az iparűzési adó milyen százalékával fogja kompenzálni azokat a városokat a kormány, amelyek 25 000 lélekszám felettiek.

„Február 15-ig kellett benyújtani a költségvetést. A költségvetés tárgyalása most kezdődik. A bevételi oldal nagyon sok bizonytalanságot takar, sajnos a kiadások nem. Mindannyian meghúztuk a nadrágszíjat. A kiadási oldalon a fejlesztéseket nagyon nagyon szigorúan néztük végig.

Ez a bizonytalanság, ha háziasszonyi szempontból gondolkodom, borzalmas, hiszen egy gondos háziasszony is csak úgy tud tervezni, ha tudja hogy mennyiből kell gazdálkodnia. Mi most ezt az épületet bizonytalansággal hagyjuk el.

Még mindig nem tudjuk, hogy mennyiből fogunk gazdálkodni. Még mindig nem tudjuk, hogy meg tudjuk-e őrizni a munkahelyeket…

Nagyon remélem, hogy nagyon hamar kapunk konkrét válaszokat.”

 

 

mosz2

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere röviden összefoglalta, hogy mi történt: semmi.

„A miniszter úr azt mondta minden egyes kérdéssel kapcsolatban, hogy kormánydöntésnek kell megerősítenie, vagyis a mai tárgyalásra úgy érkezett, hogy semmilyen felhatalmazása sem volt.

Annál többet mint amit eddig is tudtunk, nem tudtunk meg. Nagy reményekkel érkeztem ide, és nem kis csalódottsággal fogok távozni.

A kegyetlenségig megszorításokkal terveztük meg a költségvetést, amit két nappal ezelőtt be kellett nyújtanunk, és rövid időn belül el kell fogadnunk.

Egyetlen konkrétum fogalmazódott meg – szemben azzal, amit mi kértünk –, hogyha egységesen kezelik a 25 000 lélekszám alatti településeket, akkor mi az, ami meghatározza azt, hogy az e fölöttieket ne lehetne egységesen kezelni. Hiszen sokféle elvonás érinti a településeket.

Nem csak arról van szó, hogy a helyi iparűzési adónak a jelentős része most elvész, hanem arról is, hogy egy úgynevezett szolidaritási hozzájárulással a magasabb adóval rendelkező településeket sújtják.

Egy konkrétumot megtudtam Gulyás miniszter úrtól: hogy Budaörs jár a legrosszabbul, ezt ki is mondta!

Pontosan tudom, hogy törvénytelen az az eljárás, amivel a kormány ezt teszi.

Mind az alaptörvénybe, mind az önkormányzati törvénybe ütközik, az hogy egy település nemhogy egy fillér állami támogatást nem kap, de elvonják a saját bevételeinek egy részét is….”

 

 

mosz3

 

Dr. Gémesi György elmondta, hogy a MÖSZ polgármesterei az egyeztetésre egy hárompontos kéréssel érkeztek, előtte egyeztettek (12 polgármesterrel a 23-ból).

 

A polgármesterek hárompontos kérése:

1. A 25 000 fő alatti településekhez hasonlóan, a 25 000 fő feletti települések esetében az elvont iparűzési adó tekintetében legyen kompenzáció.

2. A Covid-járvány miatt felmerülő költségekről beszéljenek, és vizsgálják meg annak kompenzációs lehetőségeit.

3. A gépjárműadóról való tárgyalás, hogy ezt miként tudják visszakapni az önkormányzatok.

 

 

mosz4

 

Dr. Gémesi György hozzátette, hogy egyik kérésük sem teljesült, mert Gulyás Gergellyel semmiben sem tudtak megegyezni, mert nem volt rá felhatalmazása.

A miniszteri tájékoztató szerint március végéig minden önkormányzattal külön-külön találkoznak, megnézik a település költségvetését és azzal kapcsolatosan igyekeznek valamilyen formában megállapodást kötni, hogy hogyan kompenzálják a kieső bevételeket.

„Erről mi azt gondoljuk, hogy nem egy szerencsés dolog, külön-külön a polgármesterekkel tárgyalni. …

… Összességében valóban csalódottak vagyunk: azt kérjük, hogy adják vissza azt a pénzt, ami a miénk! Ez a bevétel mindenképpen minket illet. Nem vagyunk ellene a gazdaság fejlesztésének. …

Szeretnénk működni, mert minden egyes forint, amivel kevesebb a bevételünk, az a mi polgárainktól veszi el a biztonságos élethez szükséges feltételeket.

Ezt így nem fogjuk tudni elfogadni.

Várjuk ezeket a tárgyalásokat, természetesen egyeztetni fogunk a polgármester hölgyekkel és urakkal, hogy miként tudjuk egységesen képviselni az önkormányzati érdekeket, hogy nehogy az legyen ennek a vége, hogy egymás ellen fordulunk és az egységes megjelenített önkormányzati érdek csorbul.”

 

 

mosz

 

UPDATE

A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság fog tárgyalni valamennyi képviselő-testülettel – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kormány álláspontja világos, a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), hogy idén az iparűzési adó felét kelljen befizetniük.

 

 

A témával kapcsolatos korábbi cikkek: 

 

Gulyás Gergely válaszolt és találkozóra hívta Wittinghoff Tamást – Csenger-Zalán Zsolt nem indul jövőre az országgyűlési választáson

 

 

Adókompenzálás – Gulyás Gergely: kormánybizottság fog tárgyalni valamennyi képviselő-testülettel

 

 

Gulyás Gergely válaszolt és találkozóra hívta Wittinghoff Tamást – Csenger-Zalán Zsolt nem indul jövőre az országgyűlési választáson

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.