Brit mikrobiológus: világszerte dominánssá válhat a brit koronavírus-mutáció

A koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először, világszerte dominánssá válhat – vélte Sharon Peacock professzor, az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának (Covid-19 Genomics UK Consortium) vezetője.

 

 

Az új variáns „végigsöpört az országon”, és „minden valószínűséggel végig fog söpörni a világon” – hangsúlyozta a Cambridge-i Egyetem mikrobiológusa a BBC Newscast podcastjának nyilatkozva.

A brit mutáció, amelyet először 2020 szeptemberében a délkelet-angliai Kent grófságban észleltek, már a világ több mint 50 országában jelen van.

    “Ami valójában aggaszt minket jelenleg, az a terjedési képessége. Ha egyszer kiismertük a vírust vagy úgy mutálódik, hogy elveszíti fertőzőképességét, akkor már nem kell aggódnunk emiatt. De a jövőt tekintve úgy gondolom, hogy még évekig el leszünk foglalva a szekvenálással. Véleményem szerint még legalább 10 évig ezt fogjuk tenni” – tette hozzá.

A jelenlegi vakcinákat a koronavírus korábbi változatai alapján fejlesztették, de a tudósok úgy vélik, hogy az új mutációk ellen is hatékonyak. Peacock szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazásra jóváhagyott oltóanyagok jól működnek az országban létező vírusváltozatok ellen.

A Covid-19 Genomics a brit közegészségügyi szervezetek és laboratóriumok hálózata, amely jelenleg naponta mintegy 30 ezer pozitív koronavírustesztet elemez. A cél az, hogy minden pozitív koronavírustesztet genetikailag átvilágítsanak. – mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.