Koronavírus – Operatív törzs: hétfőn 131-szer intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt a rendőrök

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 131 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

 

 

Kiss Róbert alezredes közölte: 113 emberrel szemben azért volt szükség rendőri fellépésre, mert tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegték a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 34 embert figyelmeztettek, 35-en kaptak helyszíni bírságot, 44-et feljelentettek.

Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein 4, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 14 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette: a maszkviselési szabályok megszegése miatt azok bevezetése óta 24 132-szer intézkedtek a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 825 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 611 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy január 30-ától a korábbiaknál szigorúbb intézkedéseket vezettek be a vendéglátóhelyekre, a szabályok betartását a rendőrség a helyszíneken ellenőrzi. A vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok hatályba lépése óta az ott tartózkodás tilalmát 20-an szegték meg, továbbá 1 esetben az üzemeltető felelősségét is megállapították. Ezidáig 3 vendéglátóhely féléves ideiglenes bezáratásáról döntött a rendőrség – ismertette az alezredes, aki szerint hétfőn nem kellett intézkedniük vendéglátóhelyen szabálytalanság miatt.

Közölte: hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 324 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 35 878 emberrel szemben intézkedtek országszerte a szabályok megszegése miatt.

Ismertette azt is, hogy a fővárosban csendháborítás miatt hívták a rendőröket egy IX. kerületi, Airbnb-n keresztül kiadott lakáshoz, ahol több mint tíz külföldi házibulizott. A szálláshely bérbeadójával szemben közigazgatási hatósági eljárást indított a rendőrség, míg a jelenlévők ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 65 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 11 400-szor intézkedtek.

Az elmúlt napon 7786 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Hétfőn 3191 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 16 850-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1849-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.