Elkészült a budaörsi Romano Glaszo együttes Gelem, Gelem… című videóklipje

(Budaörs, 2021. február 8. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben olvashattak arról, hogy egy extravagáns videóval készül a budaörsi Romano Glaszo együttes. Az előző év végén még csak annyit lehetett tudni a forgatásról, hogy különböző közlekedési eszközökkel járják majd be az országot benne. Most év elején végre kiderült, hogy hová és mivel utazott a csapat. Megéri megnézni! 

 

 

A videó az Országos Cigány Művészeti Programsorozat a Nemzetközi Cigány Himnusz és a Cigány Zászló Elfogadásának 50. Évfordulója Alkalmából című programsorozat beharangozójaként készült el.

Egy korábbi interjúban Lakatos György, az együttes vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a nagyvilágban élő cigányság nemzeti ünnepe április 8-a, amelyet Magyarországon is évek óta ünnepelnek a magyarországi cigányok, önkormányzatok, civil szervezetek és az állami intézmények. Erre az ünnepre kezdte el a felkészülést már tavaly a Romano Glaszo együttes.

Lakatos György hozzátette, hogy nagy munkában vannak, mert a 2021. évben a Budaörsi Tanoda, a Humanae Vocis Alapítvány és a Romano Glaszo együttes nagyszabású „kulturális-oktatási-művészeti” programot szeretne szervezni és megvalósítani egész Magyarország területén.

 

 

lakatosgyorgy2020

 

„Mintegy 60 helyszínre szeretnénk eljutni, a legszegényebb településektől a megyeszékhelyekig. A program keretében interaktív programokat, kiállítást, vetélkedőt, népzenei előadásokat tartunk. Európai cigány néptáncok mutatunk be és beszélünk a cigányok történelméről és a holokausztról.

 

 

romanoklip2020c

 

A programunk célja az ismeretek átadása a közönség, lakosság számára a cigány kultúra és történelem elemeiből.

Erős, pozitív identitás-kép kialakítása a cigány lakosság körében. Önértékelés, cigány nemzettudat kialakítása a roma lakosságban. A többségi társadalom megismertetése a cigány kultúra elemeivel. A művészet erejével, a kultúra elemeivel hidat építeni a cigányok és a nem cigányok között.

A legújabb videóklippünk ennek a programnak az előfutára. Nagyon izgalmas volt a több napos forgatás, a gyerekek nagyon jól érezték magukat, és kihozták magukból a legtöbbet, nagyon büszke vagyok rájuk. 

 

 

 

 

A videóklippet ide kattintva is megtudják megnézni! 

 

Amióta nyilvános lett a videónk, azóta több helyről is kaptunk hasonló feldolgozásokat, és a továbbiakban is arra biztatunk mindenkit, hogy mutassák meg, hogyan tudják előadni a cigány himnuszt.”

 

 

tanodafelhivasromanoglaszo

 

(Budaörsi Infó) 

 

 

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

Gelem, gelem… – Hová megy a budaörsi Romano Glaszo együttes?

Felhívás: Tiszteljük meg a világ cigányait azzal, hogy elénekeljük a nemzeti himnuszukat!

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.