NAV: idén újra adómentes a pálinkafőzés

Mennyiségi korlátozással idén újra adómentes a pálinkafőzés, adminisztrációja alig változik – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

 

 

A magánfőző maximum 86 liter párlatot készíthet, legfeljebb 100 liter űrtartalmú saját pálinkafőzővel, saját gyümölcsből. Eladnia kizárólag adóraktár részére szabad. Az adómentességgel megszűnik a párlatadójegy, de a magánfőzést nyomtatványon jelezni kell, hogy arról a NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást küldhessen a bejelentőnek. Aki most kezd otthoni főzésbe, vagy az adatai megváltoztak, a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságánál köteles azt bejelenteni.

A bérfőzetéssel előállított pálinka évi 50 literig adómentes. Ezen felül, illetve a nem adóraktárnak eladott mennyiségre az adó hektoliterenként 333 385 forint. Az 50 literes mennyiség alatt 43 hektoliterfok alkoholtermék értendő – írták.

A jövedéki ügyeket elektronikusan kell intézni. Ez alól magánfőzőnél csak a bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a kizárólag bérfőzést végző adóraktárnál az adóraktári nyilvántartás vezetése és adatszolgáltatása kivétel – olvasható a közleményben. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.