Koronavírus – Kifejlesztője szerint egy évig nyújthat védelmet a második orosz vakcina

Egy évig nyújthat védelmet a várakozások szerint a Covid-19 ellen kifejlesztett második orosz vakcina, az EpiVacCorona – jelentette ki csütörtökön Moszkvában Tatyjana Nyepomjascsih, az oltóanyagot kifejlesztő Vektor központ vezérigazgató-helyettese.

 

Nyepomjascsih elmondta, hogy a peptid antigén alapú oltóanyag a “posztregisztrációs” tesztelése során a 60 évnél idősebbek esetében is hatékonynak bizonyult, komoly mellékhatások nélkül. Az EpiVacCorona tömeggyártásának beindítása február végén várható.

    Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója kedden azt mondta, hogy az a vakcina feltehetően több mint két évig nyújt védelmet az új koronavírusos fertőzés ellen.

A harmadik orosz oltóanyag, a CoviVac bejegyzése a Csumakov Központ várakozása szerint április 16-ra várható.

    Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 24 hírtelevíziónak csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy ha a megbetegedések számának csökkenő tendenciája megmarad, akkor májusban a főbb egészségügyi korlátozásokat vissza lehet majd vonni. Véleménye szerint nyárra többé-kevésbé az egész országban normalizálódhat a helyzet.

Szobjanyin szerint eddig mintegy félmillió moszkvai lakos jelentkezett védőoltásra, közülük 400 ezren már meg is kapták a vakcina első komponensét. Mint mondta, a feliratkozottak 40 százaléka az idősebb korosztályhoz tartozott.

Úgy vélekedett, hogy vakcinációra való mozgósításra nincs szükség, mert a moszkvaiak többsége könnyű formában már átesett a betegségen. Megjelent a populációs immunitás, amely biztosítja a járványügyi stabilitást.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 714-gyel 3 917 918-ra emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint.

Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma október 28. óta egymást követően harmadik napja nem érte el a 17 ezres szintet. A reprodukciós ráta 0,9, a napi növekmény 0,43 százalék volt, az új esetek 10,2 százaléka tünetmentes. Moszkvában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma ugyanakkor emelkedett, 2095-re az előző napi 1545-tel szemben, amely a legalacsonyabb érték volt szeptember 24. óta.

Az aktív fertőzöttek száma 452 800-ra csökkent, a halálos áldozatoké pedig 521-gyel 75 205-re, a felépülteké pedig 24 546-tal 3 389 913-ra emelkedett országos szinten.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 103,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 382 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 626 257 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.  mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.