Biden: Washington többé nem huny szemet Moszkva tevékenységei felett, szembeszáll Kína gazdasági visszaéléseivel

Az Egyesült Államok  többé nem huny szemet Oroszország tevékenységei felett – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a külügyminisztériumban mondott beszédében. Kínának is üzent.

 

Biden elmondta, hogy ezt közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel  múlt héten folytatott telefonbeszélgetésük során. Utalt arra, hogy az orosz államfőt tájékoztatta egy sor amerikai aggodalomról, így a többi között az  amerikai választásokba való orosz beavatkozás,  a kormányellenes afganisztáni táliboknak amerikai katonák meggyilkolásáért felajánlott állítólagos orosz vérdíjak, illetve a kelet-ukrajnai válság kapcsán.

Kínát Biden az Egyesült Államok legkomolyabb versenytársának nevezte, de hozzátette, hogy Washington kész együttműködni Pekinggel, amikor ez az amerikai érdekeket szolgálja.

Szembeszállunk a jólétünket, biztonságunkat és demokratikus értékeinket fenyegető kínai kihívásokkal – húzta alá.

    “Szembeszállunk Kína gazdasági visszaéléseivel, és szembehelyezkedünk agresszív tevékenységével” – jelentette ki, utalva a többi között az emberi jogok és a szellemi tulajdon problémakörére.

 

 

A Navalnij-ügyről is tárgyalt az orosz és az amerikai külügyminiszter

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyéről is tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz és Tony Blinken amerikai külügyminiszter – közölte csütörtök este az orosz diplomáciai tárca.

Lavrov az orosz igazságügyi rendszer tiszteletben tartására szólította fel az amerikai felet. A moszkvai tájékoztatás szerint a két külügyminiszter között szó esett a két országnak a koronavírus elleni vakcinakészítésben való együttműködéséről.

Lavrov megerősítette, hogy Moszkva kész a közös munkára a kapcsolatok normalizálása érdekében.

A két tárcavezető üdvözölte a hadászati támadófegyverek csökkentéséről rendelkező Új START-szerződés meghosszabbítását, hangsúlyozva, hogy ez hozzá fog járulni a nemzetközi biztonság megerősödéséhez. A felek megállapodtak az állandó munkakapcsolat fenntartásában.

A két miniszter Blinken hivatalba lépése óta először beszélt egymással.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.