Koronavírus – Operatív törzs: továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása

Az operatív törzs arra kéri a lakosságot, hogy továbbra is tartsa be a hatályban lévő védelmi intézkedéseket – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

 

 

„Nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében közösen elért eredményeket közösen meg is tartsuk” – tette hozzá Gál Kristóf alezredes.

A szóvivő beszámolt arról, hogy bár a veszélyhelyzet idején tilos rendezvényt, gyűlést tartani, vasárnap délre a budapesti Hősök terére magánszemélyek gyűlést jelentettek be, amelyen többen is megjelentek. A rendőrök a gyűlésen tartózkodókat igazoltatták, majd figyelmeztették, a gyűlés szervezői és megtartói ellen pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek. A maszkviselés szabályainak megsértése miatt két emberre helyszíni bírságot szabtak ki, négyet pedig feljelentettek.

Az alezredes tájékoztatása szerint a hétvégén 607 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így már 22 550-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt elrendelt intézkedések száma.

Gál Kristóf elmondta: 523-an az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, 20 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 64-en pedig bevásárlóközpontban, egyéb zárt helyen nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 236 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 598 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Közölte: a hétvégén a rendőrök a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1532 emberrel szemben intézkedtek, közülük egy ember a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést szegte meg. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom idején már 32 052 esetben kellett fellépniük szabályszegőkkel szemben – mondta Gál Kristóf.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, pénteken, szombaton és vasárnap a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 228 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 794-szer intézkedtek.

Vasárnap 8105 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Jelenleg 13 810-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1698-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Arra a kérdésre, hogy fellépnek-e a közösségi felületeken a vakcinákról valótlanságokat megjelentetőkkel szemben, azt mondta: a rendőrség folyamatosan monitorozza az interneten megjelenő tartalmakat és számos lakossági jelzés is érkezik hozzájuk.

Közölte, az adott tartalmakkal kapcsolatban a rendőrség mindig azt vizsgálja, megvalósul-e bűncselekmény. Az ugyanis, hogy valakinek egy tartalom eléri vagy meghaladja az ingerküszöbét, még nem jelenti azt, hogy jogsértés is megvalósul – mondta. Hozzátette: ha ez mégis megtörténik, akkor a rendőrség minden alkalommal megteszi a szükséges intézkedéseket, és arra is lehetőség van, hogy a kifogásolható tartalmat a szolgáltatón keresztül elérhetetlenné tegyék.

Arra kérte az állampolgárokat, hogy legyenek körültekintőek, mielőtt egy tartalmat megosztanak a közösségi felületeken, mert egy álhír megosztásával nemcsak súlyosan akadályozhatják a védekezést, de jogsértést is elkövethetnek, ami rendőri eljárást vonhat maga után. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.