Koronavírus – Konzorciumvezető: a megelőzésben is segíthet majd a magyar készítmény

A koronavírus-fertőzés megelőzésében is segíthet majd az állatokon már tesztelt magyar készítmény – mondta Kacskovics Imre immunológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) természettudományi karának dékánja hétfőn egy televíziós műsorban.

 

 

A koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére alakult magyar konzorcium vezetője a műsorban hangsúlyozta: a készítmény a befecskendezéstől számított néhány órán belül védetté teszi a szervezetet.

Elmondta, egy fehérjetípusú gyógyszert fejlesztettek ki, amely az antitestekhez hasonlóan befedi a koronavírus tüskefehérjéit, ezáltal megakadályozva, hogy a vírus a sejtek receptorához kapcsolódjon, vagyis hogy megfertőzze a sejteket.

A kifejlesztett gyógyszerrel részben azonos molekulát pár évvel ezelőtt egy gyógyszercég vérnyomásgyógyszerként embereken már tesztelte, eszerint bizonyítottan nem okoz mellékhatásokat a hatóanyag. Ennek a szernek az újbóli tesztelése, alkalmazása koronavírus-járvány idején azzal a reménnyel éltet, hogy hasonlóan biztonságos lesz a koronavírus ellen is – fogalmazott a kutató.

Hozzátette: a Debreceni Egyetemmel közös munkában próbálják úgy alakítani a molekulát, hogy a gyógyszer vérnyomásra vonatkozó hatása megszűnjön, de vírus-megkötőképessége megmaradjon.

Elmondta: először minden hatóanyagot kémiailag elemeztek, majd sejttenyészeten, és később aranyhörcsögökön tesztelték a hatóanyagokat.

Számos állatkísérletet kell még elvégezni, majd toxikológiai vizsgálatok következnek, ezután fordulhatnak a hatóságokhoz, hogy elkezdődjön a klinikai tesztelés fázisa – tudatta Kacskovics Imre.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.