A BKK támogatja a segítő kutyákkal közlekedőket

Szorosabbra fűzi együttműködését a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesülettel (MATESZE) annak érdekében, hogy a segítő kutyákkal közlekedők a jövőben még problémamentesebben vehessék igénybe a budapesti közösségi közlekedést.

 

A MATESZE 2021. január elején a BKK rendelkezésére bocsátott olyan tanúsítványmintákat, amelyek segítségével a BKK munkatársai a jövőben könnyebben be tudják majd azonosítani a segítő kutyával közlekedőket – tartalmazza a közlemény.

A gazda és segítője adatait tartalmazó fényképes okmány arra jogosít, hogy a kutya díjmentesen és szájkosár nélkül utazzon, továbbá mentesíti gazdáját az egy kocsiban szállítható házi kedvencek számára előírt korlátozás alól – tették hozzá.

Mint írták: a vakvezető kutyák mellett a terápiás, a hallássérülteket segítő, a mozgássérült-segítő, a rohamjelző és a személyi segítő kutyák is nagymértékben támogatják gazdájukat abban, hogy önállóbb, biztonságosabb életvitelt folytassanak.
Ezeket a kutyákat ugyanolyan jogosultságok illetik meg a közösségi közlekedésben, mint a látássérülteket segítő állatokat – fűzték hozzá.

Ugyanakkor a segítő kutyáknál kiképzésük nyomán kizárt az agresszió. Az utasok pedig azzal segíthetik leginkább közlekedésüket, ha szabadon hagyják, illetve átadják az elsőbbségi helyeket, és nem simogatják vagy szólongatják ezeket a kutyákat – írta a BKK.

Arról is beszámoltak, hogy a MATESZE és a BKK megállapodott abban, a BKK utasellenőrzést végző munkatársai a jövőben vakvezető kutyás érzékenyítő tréningen vesznek részt.

A közlemény szerint a segítő kutyák kiképzése több évig is eltarthat, és akár több millió forintba is kerülhet annak függvényében, milyen készségeket szükséges elsajátítaniuk. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.