Ma van a magyarországi németek elűzésének 75. évfordulója

(Budaörs, 2021. január 19. – Budaörsi Infó) Ma van a magyarországi németek elűzésének 75. évfordulója. Dr. Gajdos-Frank Katalin, a budaörsi Heimatmuseum vezetője az intézmény közösségi oldalán emlékezett meg. 

 

 

1946. január 19-én hagyta el Magyarországot az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német lakosokat szállította Németországba; az első vonat Budaörsről indult. 2013-tól ez a nap a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja.

 

budaorsi_nemetek_kitelepitesenek_emlektablaja

 

Gajdos Frank Katalin megemlékezése: 

„Számunkra, magyarországi németek számára hazánk a szülőhelyünk.

A magyarországi németek elűzetése gyermekkoromban tabunak számított és hivatalosan csak az 1987-ben Budapesten megrendezett történész konferencián hallhattunk először a kitelepítésről és a felelősség kérdéséről.

Nagyszüleim is csak otthon meséltek az elűzetésről, elhurcolásról. Akit erőszakkal űznek el otthonából, az gyakran egész életében gyógyíthatatlan sebet érez.

Mint ahogyan erről az általam tisztelt 94 éves Richter György ír:

Számunkra, magyarországi németek számára hazánk a szülőhelyünk, amely meghatározó erővel alakítja, formálja személyiségünket. Ahol az ember a saját házában otthon van, ahol régi hagyományait ápolja, a dialektust, a szokásokat, vallását szabadon gyakorolja (…) Sok embernek már régóta több hazája van. Ez nekünk, magyarországi németeknek nem adatott meg.

 

 

svabok_kitelepitese_magyarorszagrol_00

 

75 éve a magyarországi németek akkori életének vége szakadt. Családokat semmiztek ki és választottak el egymástól, embereket hurcoltak el vagy öltek meg. Olyan események történtek, amire senki sem volt felkészülve.

Ezt az érzést – félelem, bizonytalanság – éreztem Nagyszüleimnél is, könnyekkel telt szemekkel álltak egykori régi otthonuk, házuk előtt. Az elhurcolt, elűzött magyarországi németek sorsa, története ma már nem tabu. Ezért a mi feladatunk emlékezni és az áldozatok emlékét méltón őrizni.”

 

 

budaors_vasutallomas_2021

 

 

A MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ELŰZÉSÉNEK 75. ÉVFORDULÓJÁRA

Számunkra, magyarországi németek számára hazánk a szülőhelyünk…

Közzétette: Jakob Bleyer Heimatmuseum – 2021. január 19., kedd

 

 

vonatallomastel

 

 

A témával kapcsolatos mai cikkünk:

Január 19-e a magyarországi németek elűzetésének emléknapja – Orbán Viktor Budaörsön koszorúzott

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.