Koronavírus – Operatív törzs: a hétvégén 610-szer intézkedtek a rendőrök a szabálytalan maszkviselés miatt

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 610 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert alezredes hozzátette: 535 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein 18, üzletekben és bevásárlóközpontok területén pedig 57 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 18 964-szer kellett intézkedniük a rendőröknek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány elleni további sikeres és eredményes védekezés folytatása, az eddigi védekezési eredmények megőrzése érdekében a kormány február 1-ig meghosszabbította a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket, így továbbra is hatályban maradnak a maszkviselésre, a kijárási korlátozásra, a közterületi magatartási szabályokra, valamint az üzletekre és a rendezvénytartásra vonatkozó szabályok.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 699 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 503 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A hétvégén két üzlet ideiglenes bezárásáról döntött a rendőrség, ezzel már 114-re nőtt azoknak az üzleteknek, szolgáltatóknak a száma, amelyeknél a rendőrség a védelmi szabályok be nem tartása miatt ilyen korlátozó intézkedést rendelt el. Somogy megyében egy bárdudvarnoki büfé 7 napos ideiglenes bezáratásáról döntöttek, mert a rendőri ellenőrzéskor épp négy vendéget szolgáltak ki a vendéglátóhelyen.

Közölte: a hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1344 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. További két ember a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést, 19-en pedig a közterületi csoportosulás tilalmának szabályait szegték meg.

A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már több mint 23 ezer esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a szabályszegővel szemben.

Az alezredes ismertette: szombaton csendháborítás miatt intézkedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai egy XIII. kerületi lakásban, ahonnan hangos zene szólt és ez a többi lakó nyugalmát zavarta. Az intézkedés során kiderült, hogy a lakásban 20-an voltak, akik megszegték a magánrendezvényre vonatkozó szabályokat, így velük szemben szabálysértési feljelentést tettek.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 161 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 9470-szer intézkedtek.

Az elmúlt két napon 32 551 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. A hétvégén 8145 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 21 979-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2748-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.