Wittinghoff Tamás az iparűzési adó felének elvonásáról: Budaörs az alapfeladatait sem fogja tudni ellátni

(Budaörs, 2020. december 21. – Budaörsi Infó)  Orbán Viktor 2020. december 19-én jelentette be többek között azt is, hogy a kkv-k és az egyéni vállalkozások iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik, és hogy a 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb városok helyzetét egyenként tekintik át. A témával kapcsolatban nyilatkozott Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a TV2040-nek.

 

 

A bejelentést követően Karácsony Gergely főpolgármester és 37 kerületi, illetve vidéki településvezető közös közleményben követelte, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, szerintük “az önkormányzatok kivégzését jelentő” döntését –  írtuk korábbi cikkünkben.  A közlemény aláírói között ott van Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is.

 

 

Wittinghoff_Tamas_2014_IMG_3047

 

Wittinghoff Tamás a TV2040-nek a témában adott interjújában elmondta, hogy az iparűzési adó elvonása röviden tragédiát jelent Budaörs számára is.

“Az eddigi 3 milliárd 33 millió 654 millió forint szolidaritási hozzájárulásnak nevezett pénzelvonáson túl, 2-2,5 milliárd további elvonás keletkezik.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat az alapfeladatait sem tudja majd ellátni. Ez szerintem katasztrófa.

Ebben az egészben a legdöbbenetesebb az, hogy pár nappal karácsony előtt, költségvetési tervezés közepette történik mindez.

Jön január, új költségvetési év, amikor tervezni kellene a feladatokat. Ilyen helyzetbe hozni az önkormányzatokat, gazemberség!”

 

Hozzátette meg, hogy sajnos a kormánynak ez a bejelentése sincs kidolgozva, semmi részletszabályt nem ismernek még, csak nagyságrendileg tudják meghatározni, hogy milyen kiesést jelenthet majd a város számára ez az elvonás. Keresik a megoldásokat, hogy mivel tudná a város pótolni ezt a kiesést.

 

 

IDE KATTINTVA kattintva megtudják nézni a teljes interjút.

 

 

 


 

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

Szabad Városok Szövetsége: a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntését

Orbán Viktor négy lépést jelentett ma be, ami sokak életére hatással lehet – Budaörs bevételeinek több mint 50 százalékát veszíti el Wittinghoff Tamás szerint

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.