Rubik-kocka bútort készített a tokiói olimpiai stadion sztárépítésze

Japán művészek – mások mellett a tokiói olimpiai stadiont tervező Kuma Kengo – készítettek a Rubik-kocka által inspirált alkotásokat a tokiói magyar nagykövetség kezdeményezésére; a kiállítás Takamado hercegnő, a császári család tagja jelenlétében nyílt meg kedden a tokiói Magyar Kulturális Intézetben.

 

 

A projektet a tokiói magyar nagykövetség indította el szeptemberben arra emlékezve, hogy a Rubik-kocka negyven évvel ezelőtt debütált Japánban – közölte az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága.

Kuma Kengo, a tokiói olimpiai stadion és más híres japán és külföldi épületek tervezője egy forgatható és mozgatható, Rubik-kocka alakú bútort készített a kiállításra. A Youtube-csatornáján csaknem kétmillió feliratkozó által követett origamiművész, Nakasima Dzsó pedig különleges, mágneses origami Rubik-kockát hozott létre.

A tizenegyedik generációs, háromszázötven éves tradíciót ápoló kerámiaművész, Óhi Tosio a kocka színeit reprodukálva égetett kerámiát alkotott, egy kortárs japán táncos pedig a Rubik-kocka ihlette táncot mutatott be.

A nagykövetség projektjében fehércsoki-kockával vett részt Japán leghíresebb cukrásza, kockadarabokból kirakott előétellel pedig egy tokiói étterem ismert séfje, míg az Ázsia legjobb bárjai között számon tartott, tokiói Ben Fiddich tulajdonosa Unicum-alapú koktélt készített – áll a közleményben.

A hagyományos japán művészeti ágak képviseletében egy híres kalligráfus, valamint a tradicionális japán nó színház egy neves előadója is csatlakozott az alkotók köréhez.

A különleges tárgyak 2021 februárjáig tekinthetők meg a Tokió belvárosában tavaly megnyílt Magyar Kulturális Intézetben.

A kiállítást követően a műalkotásokat árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják. A művészek alkotási folyamatáról és hitvallásáról egy beszélgetésekből összeállított hosszabb dokumentumfilm is készül, amely hamarosan felkerül a nagykövetség online felületeire.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.