Nyílt levelet írtak a polgármesternek a budaörsi uszoda bezárása miatt

(Budaörs, 2020. november 22. – Budaörsi Infó) A koronavírus miatti veszélyhelyzet olyan intézkedéseket is megkövetelhet, amelyek sérthetik egyes emberek érdekeit, súlyos hatással lehetnek a mindennapi életükre. A bezárt budaörsi uszoda megnyitása érdekében – a sportolók számára – fogott össze a szülők egy csoportja Budaörsön.

 

 

 

Mindnyájunk életterét beszűkítik a sorozatban meghozott kényszerű korlátozások. Lehetnek, és vannak is köztük vitathatók, megkérdőjelezhetők. Ilyennek találták a budaörsi önkormányzatnak a városi uszoda bezárásáról szóló döntését azok a budaörsi szülők, akiknek a gyerekei – közel nyolcvanan – a Budaörsi Sport Club (BSC) keretein belül sportolnak.

 

Tiltakozásukat megerősítendő nyílt levelet is írtak a polgármesternek:

 

Kedves Wittinghoff Tamás!

A budaörsi uszoda bezárása kapcsán a BSC-ben úszó gyermekek szüleivel közösen szeretnénk ezt a nyílt levelet ezúton elküldeni Önnek illetve a sportért felelős munkatársainak! Várjuk szíves válaszukat az ügyben és bízunk benne, hogy sikerrel járunk, az uszoda mihamarabb megnyílik a tehetséges versenysportolói számára, Budaörs nem hagyja magára a BSC úszóit, szinkronúszóit!

Üdvözlettel: BSC sportközössége

 

Az aláírásokkal kiegészített dokumentumot elküldték a hivatalba.

 

nyilt_level_budaors_bsc_varoshaza

 

 

Wittinghoff Tamás polgármester a közösségi oldalra kiposztolt nyílt levélre így válaszolt:

“Úgy tudom, csak mert nekem is megküldték, az intézmény világos levelet írt az érintetteknek arról, miért nem megoldható a kérés. Szomorú, hogy ez nem érthető. De az intézmény százmilliós veszteségét, a kiesett dolgozókat, a további járványügyi okokat itt nem részletezem.

Nincs szomorúbb, mint óvodák, iskolák zárása. Sorra mennek tönkre cégek, milliárdok úsznak el önkormányzatoktól. Ami a konkurens, jelentősen támogatott sportuszodák nyitvatartását illeti, talán mindenki tudja, a budaörsi alapvetően nem az.

Lehet lehetetlent nyílt levéllel kérni, nem megértve az okokat. A tények ettől még fájdalmasak és szomorúak.

Mindenki vigyázzon magára és a gyerekeire különösen!”

 

 

03_varosi_uszoda_es_sportcsarnok_budaors_2013majus_sk

 

A közösségi médiában sokan hozzászóltak pro és kontra az ügyhöz.

Néhány jellemző példa:

 

“Teljes mértékben támogatnám én is a bezárást, ha ugyan azok a gyerekek 600 másikkal nem lennének az iskolában egész nap, de mivel ott vannak, ne akarjuk már elvenni tőlük a sportolás lehetőségét! Aki nem érintett nyilván nem érti mennyit edzenek ezek a srácok nap mint nap.

A MUSZ is támogatja ezt, és a környező úszik is nyitva vannak a leigazolt sportolók előtt, csak Budaörs nem. Jelen pillanatban nem kevés többlet költséggel kell átvinni környező uszodába edzeni őket. Ezt felajánljuk a BVUSS-nak is természetesen.

A csarnok amúgy nyitva van a többi leigazolt sportolónak, csak az uszoda van zárva. Portás, fűtés stb. van az épületben. A vizet akkor is forgatni kell ha senki nem úszik, gépészet működik. A világítás, fűtés költségeibe beszállnának a szülők, ha lenne infó milyen összeggel kell hozzájárulni a költségekhez. Uszoda mester sem kell, mert az edzőink rendelkeznek úszómesteri képesítéssel, csak akarat, segítő szándék kellene, ami a mi szülők részéről maximálisan megvan.”

 

Egy másik hozzászóló:

“Mi sem örülünk annak, hogy zárva az uszoda, de logikusan végiggondolva, abszolút meg lehet érteni a döntést, hogy a versenyzők számára sem nyitják meg.

Az egy dolog, hogy van víz a medencében, de ez nem jelenti azt, hogy a fenntartása ugyanannyiba kerül, mintha használva is lenne. Ilyenkor a vízbe nem kell annyi fertőtlenítőt tenni és fűteni sem kell, ami jelentős megtakarítást jelent.

Az, hogy a csarnokot használják a versenyzők, nem összehasonlítható a medencetér használatával.

Nyilván nagy érvágás ez a versenyzőknek, de sajnos az a pénz nem elegendő a fenntartásra, amit ők fizetnek és a nincsből már nem lehet adni, rengeteg pénzt vontak el az önkormányzatoktól.

Én inkább abban bízom, hogy az önkormányzatnak maradt annyi pénze, hogy ne kelljen elküldenie az uszoda dolgozóit. Ha az ő szemszögükből nézzük a dolgot, a bizonytalanságot a megélhetésüket illetően, akkor az sokkal nagyobb horderejű, mint a versenyzők edzésének elmaradása.”

 

 

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) említett nyilatkozata:

 

“Alulírottak mint a magyar úszósport elkötelezett hívei a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet ismeretében egységesen kiállunk annak érdekében, hogy a hazai vizes sportok bázisát adó műhelyek, uszodák, edzőtermek a COVID-19 járvány ellenére is biztosítsák a versenysport további működését.

Az úszósport nem létezhet víz és medencék nélkül!

Az elmúlt másfél évben az utánpótlás sport több ezer versenyzője, családok és gyermekek sokasága készült az elkövetkező hetekben lebonyolításra kerülő Országos Bajnokságokra. Ne következzen be újra az, ami idén tavasszal megtörtént, ne zárjanak be az uszodák! Helyrehozhatatlan károk keletkeznének nem csupán az olimpiai felkészülésben, de az utánpótlás-nevelés területén is. Komplett generációk eshetnek ki, és ez hosszú évekre visszavethetné Magyarország egyik legsikeresebb, legeredményesebb és legnépszerűbb sportágát.

Arra kérjük tehát az érintett üzemeltetőket, hogy a Kormányrendeletben megfogalmazott kivételi lehetőséggel élve segítsenek az úszósportnak, nyissák ki az uszodákat, és biztosítsanak – a járványügyi előírások szigorú betartása mellett, ami mindannyiunk közös felelőssége és érdeke – edzés- és versenylehetőséget a versenysportban résztvevő úszók számára.

Wladár Sándor MÚSZ-elnök

Szita Károly MÚSZ elnökségi tag, Kaposvár polgármestere

Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója”

 

 

A Budaörs Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand (BVUSS) vezetőjének válasza a Magyar Úszó Szövetségnek:

 

“Tisztelt Magyar Úszó Szövetség, Tisztelt Titkárság!

Alulírott Székely Bulcsú a Budaörs Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand (BVUSS) Létesítményvezetője, az Ön által 2020. november 17. napján írt megkeresésre az alábbiakat válaszolom.

Dr. Wladár Sándor Elnök Úr Levelében arra kért, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a létesítményünkben felkészülő BSC Úszó Szakosztály igazolt sportolói edzésre használhassák uszodánkat.

Elnök Úr által is hivatkozott 484/2020 (XI.10) sz. Kormányrendelet 12.§ (1) bekezdése értelmében: „Az e rendeletben meghatározott kivétellel tilos az uszodának a látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás”.

A rendeletben rögzített kivétel – amelyre Önök is utalnak – a következő: „A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak”.

Elviekben tehát – mint lehetőség (és nem, mint kötelezettség) – adott a fent nevesített Létesítmények versenysportolók által történő látogatása, ugyanakkor a kérdés sajnos sokkal komplexebb. Az Üzemeltetőként is teljességgel nyilvánvalóan arra törekszünk, hogy a sportkomplexum Látogatói maradéktalanul elégedettek legyenek a szolgáltatások kínálatával és színvonalával, legyen szó versenysportról, vagy a nagyközönség számára is elérhető szolgáltatások köréről. Abban vélhetően egyetértés van közöttünk, hogy a BVUSS vezetése eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy gyermekek, felnőtt sportolók a lehető legkedvezőbb és legrugalmasabb feltételekkel tudják igénybe venni a Létesítményt. E körben fontos megjegyezni, hogy önkormányzati támogatásnak köszönhetően a sávbérlet az úszás és szinkronúszás sportágban a Budaörsi Sport Clubnak és az egyesület keretein belül sportolóknak ingyenes volt.

Az elmúlt, közel 40 évemet az uszodák világában töltöttem. Jelenleg is a Magyar Vízilabda Szövetség Utánpótlás Bizottságát vezetem, így naprakész vagyok sajnos, a vizes sportokat és ezen belül elsősorban az utánpótlás sportot érintő, nagyon nehéz helyzettel. Mindezek tükrében, kérem fogadják el érveimet.

A vírus által okozott első hullám rendkívül nehéz helyzetbe hozta a Létesítményt. Már előre lefoglalt rendezvényeknek, sport-és kulturális eseményeknek otthont adó komplexum bevétel nélkül maradt, a Munkatársakat részben fizetés nélküli szabadságra kellett küldeni, részben járandóságukat kellett csökkenteni, hogy a munkahelyek ne kerüljenek veszélybe. Ez a Kollégák támogatása, egyetértése nélkül nem is ment volna.

Nyáron, bár a Létesítmény megnyitott a nagyközönség számára a fenti – igen jelentős bevételeket hozó – események továbbra sem kerültek megrendezésre, vagy csak nagyon kis létszámban, továbbá a vendégforgalom sem volt olyan mértékű, mint az elmúlt évek során. Ez idáig az éves árbevétel kiesés kb. 150 millió forint.

A fenti kormányrendelet megjelenését követően döntött az üzemeltetést ellátó vezetés úgy, hogy az uszodát átmenetileg bezárja, hiszen egy uszoda üzemeltetése rendkívül nagy költséggel jár (vízforgatás, fűtés, világítás, kiszolgáló egységek működtetése, egy fő úszómester, uszodamester (gépész) biztosítása), továbbá sok költség állandó, ha akár egy órára is ki kell nyitni az uszodát, hiszen a vizet forgatni, melegíteni, pótolni, vegyszerezni, a levegőt párátlanítani kell, mindezt folyamatos felügyelet alatt. Sajnos így is szinte elkerülhetetlen, hogy a Létesítmény megváljon olyan Kollégáktól, akik reggeltől estig azon dolgoztak és dolgoznak, hogy a Vendégek, Sportolók semmilyen problémát ne tapasztaljanak, az edzést akadályozó tényezővel ne találkozzanak.

E körülmények mellett az Uszodát is nyitva tartani szinte lehetetlen.

Ebben a helyzetben tehát mérlegelni kellett, hogy a Létesítmény életben tartása és a Kollégák döntő többségének megtartása (hiszen az Uszodát – bízunk benne mihamarabb – újra meg kell nyitnunk), vagy az uszodának a korlátozott, versenysport számára történő nyitva tartása bír nagyobb hangsúllyal.

A BVUSS üzemeltetői nevében kérem szíves megértését, higgye el, hogy az intézkedésnek az egyetlen célja, valahogy talpon tartani a Létesítményt!

A BVUSS vezetése is bízik a mihamarabbi nyitásban, hiszen ez az életünk, a mindennapjaink része és egyben a bevételt jelentő munkalehetőség.

Kelt: Budaörs, 2020. november 18. napján

Székely Bulcsú
Létesítményvezető
Budaörs Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand”

 

 

 

(Budaörsi Infó  / Facebook)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.