Ingatlantanácsadó: a fővárosi irodapiac kínálati oldala bővül, a keresleti azonban visszaesett

A fővárosi irodapiac kínálati oldala folyamatosan bővül: az év első kilenc hónapjában átadott irodamennyiség az egy évvel korábbinak több mint a négyszerese, az év végégig pedig további 50 ezer négyzetméternyi iroda készülhet el, ezzel szemben a keresleti oldal 59 százalékkal visszaesett a 2019. harmadik negyedéves adatokhoz képest – közölte az ESTON International Zrt. az MTI-vel.

 

Az ingatlantanácsadó cég szerint – amely 27 éve működik Magyarországon – a keresleti oldalon a legnagyobb mértékben, 76 százalékkal a bérlethosszabbítások aránya esett. Az első három negyedévben 247 ezer négyzetméternyi irodabérletet zártak le, utoljára 2013-ban volt ehhez hasonlóan alacsony a tranzakciós volumen.

A kereslet és a kínálat ellentétes irányú változása miatt nőtt az üresedési ráta: az irodák 8,1 százaléka (312 ezer négyzetméter) áll üresen. A mutató ugyanakkor 10 százalék alatt van, így a piaci stabilitást tekintve még egészségesnek mondható.

A közlemény idézte Salamon Adorjánt, az ESTON International vezérigazgatóját, aki elmondta, az irodatranzakciók lezárását a korábbinál hosszabb előkészítő szakasz fogja megelőzni, és a 2020 elején még hangsúlyosan keresleti piac fél éven belül akár enyhén kínálatiba fordulhat. A szakember szerint ez tovább emelkedő üresedésben, növekvő bérlői kedvezményekben és helyenként csökkenő bérleti díjakban nyilvánul meg, ami a piaci bérleti díjak szétszakadását eredményezheti.

A bérleti díj változások várhatóan külön irányt vesznek a korábban épült irodaházaknál – különösen ott, ahol nagyobb területek akár albérletként is elérhetőek -, és az új projekteknél, ahol bár az építési költségek emelkedése lefékeződött, de a gyengülő forint drágítja az import építőanyagok beszerzését.

    Salamon Adorján hozzátette, hogy ha az új projektekre nem sikerül megfelelő előzetes telítettséget, vagy az elvárt megtérülést biztosító bérleti-díjtömeget elérni, akkor az rövid távon a fejlesztések halasztását, a kínálatbővülés lassulását fogja eredményezni.

Arra is rámutattak, hogy a megkötött bérleti szerződésekből kirajzolódik egy tudatos, költségmegtakarításra optimalizáló bérlői megközelítés: a legnagyobb, 14 ezer négyzetméteres előbérleti szerződés mellett a negyedévben nem írtak alá 5 ezer négyzetméternél nagyobb területre vonatkozó megállapodást. Salamon Adorján szerint a cégvezetők számára most kiemelten fontos a napi üzletmenet fenntartása és a tervezhető költségek alacsonyan tartása.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.