Meteorológiai szolgálat: északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet

Északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet éjszaka és szerdán napközben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Később arra is kitértek, hogy ebben az időszakban nem “különlegesség” a havazás.

 

 

A Facebook-oldalon kedden közzétett bejegyzés szerint a térség időjárását alakító mediterrán ciklon, miközben észak felé helyeződik át, maga mögött hidegebb levegőt hoz a Kárpát-medencébe, és a magasban egyre nagyobb területen “megjelennek a mínuszok”. Emiatt Magyarországon az északi hegycsúcsokon éjszaka és szerdán napközben akár halmazállapot-váltás is lehet.

Erre legnagyobb esély az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain van, emellett éjszaka esetleg a Bakonyban is megjelenhet egy-egy hópehely – tették hozzá.

Később ugyancsak a Facebook-oldalukon azt írták: teljesen természetes ebben az időszakban már havas eső, havazás, főleg a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken, de – jegyezték meg – síkvidéken is előfordult már.

Emlékeztettek, hogy a legutóbbi emlékezetes őszi első havazás 2016-ban volt. Akkor, október 5-én délután megjelentek az első hópelyhek az Északi-középhegység magasabb csúcsain, és másnap reggelre a Kékestetőn már 4 centiméteres hóréteg alakult ki, ami azóta is napi rekordnak számít.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható előrejelzés szerint szerdán dél felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de az északi országrészben továbbra is borult marad az ég, és egyre inkább csak arrafelé lehet esőre, záporra számítani. A magasabban fekvő tájakon néhol havas eső sem kizárt.

A szél szerdán többfelé megerősödik, a Balaton és a Bakony térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-7 fok között alakul, délnyugaton helyenként talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 12-17, az északi harmadban 7-11 fok között alakul. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.