Koronavírus – Operatív törzs: maszkviselési szabályszegés miatt 42-szer intézkedtek a rendőrök szerdán

A maszkviselés szabályainak megszegése miatt országszerte 42 esetben intézkedtek a rendőrök szerdán – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

Gál Kristóf tájékoztatása szerint a 42-ből 12 alkalommal azért intézkedtek a rendőrök, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 30 esetben pedig azért, mert üzletben vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb zárt helyen szegték meg a védelmi intézkedés szabályait. Hozzátette: a rendőrök valamennyi esetben a legenyhébb szankcióval, figyelmeztetéssel éltek.

A kormányrendelet szeptember 21-i hatálybalépése óta szerda éjfélig országosan 946 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedésekkel kapcsolatban elkövetett szabálysértések miatt – emelte ki Gál Kristóf.

Közölte: a zenés-táncos rendezvények megtartására és a vendéglátóhelyek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt szerdán nyolc esetben tettek feljelentést a rendőrök, a Magyarországon átutazók szabályszegései miatt szerdán egy esetben figyelmeztetéssel éltek, 52 alkalommal pedig helyszíni bírságot szabtak ki.

A szóvivő azt is elmondta, hogy szerdán 3056 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 465-öt határátlépés alkalmával. Így jelenleg 20 217-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 1027-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást. A rendőrök szerdán 10 635 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén szabályainak betartását.

Ezek során 27 alkalommal szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.
Arra a kérdésre, hogy melyek a legszigorúbb szankciók, amelyeket eddig alkalmazni kellett azok ellen, akik nem tartják be a szabályokat, Gál Kristóf elmondta: a védelmi intézkedés szabályainak megszegése esetén az összes körülmény figyelembevételével, önállóan mérlegelhetnek a rendőrök. A szankció lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság, illetve szabálysértési feljelentés.

Emlékeztetett, hogy szerda éjfélig összesen 946 esetben intézkedtek a rendőrök a járványügyi szabályok megszegése miatt. Ebből 810 figyelmeztetés, 60 helyszíni bírság, 76 szabálysértési feljelentés volt. A számok azt jelzik, hogy a rendőrök az esetek túlnyomó többségében a legenyhébb szankcióval, figyelmeztetéssel éltek – közölte a szóvivő. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.