Koronavírus – Országos tisztifőorvos: csökken az elhunytak átlagéletkora

A koronavírus-fertőzésben elhunytak számának növekedésére és átlagéletkorának csökkenésére hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

 

 

Nő a halálesetek száma. A járvány kezdetétől október 4-éig 833 ember halt meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. A legtöbb haláleset április 13. és 19. között történt, akkor 90-en hunytak el – mondta Müller Cecília.

Az elmúlt hetekben nőtt a napi tíz körüli halálozások száma. A múlt héten az elhunytak száma naponta hat és 16 között volt. A 36. héten tízen, a 39. héten 65-en, a 40. héten 76-an haltak meg – fűzte hozzá.

Az elhunytak átlagéletkora a pandémia kezdete óta 76,4, a 40. héten 72,6 év volt. A legfiatalabb elhunyt a 40. hétig 30 éves, a legidősebb 103 volt – mondta Müller Cecília. Közölte, hogy az elhunytak átlagéletkora egyértelműen, bár minimálisan csökken.

Arányuk Budapesten a legmagasabb, ahol a legtöbb fertőzöttet is regisztrálták – tette hozzá.
Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy az eddig elhunyt 833 ember közül 52-nek nem volt társbetegsége, csak a koronavírus-fertőzés; hetven év felett a nők, alatta a férfiak halálozási aránya magasabb.

Elmondta: kedden elhunyt egy 21 éves nő, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, a szakemberek azonban nem gondolják, hogy a fertőzésbe halt bele.
A nő egy gyors, tragikus lefolyású betegségben veszítette életét – tette hozzá.

Magyarországon minden olyan halálesetet feltüntetnek a koronavírus statisztikájában, amikor laboratórium által igazoltan fertőzött ember veszítette életét – mutatott rá Müller Cecília.

A nyers halálozási arányszám – amely azt mutatja, hogy az összes pozitív eset közül hányan haltak meg – 2,6 százalék.

Az elmúlt napon 816-tal nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és 24-en haltak meg. Az országban 23 088 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 656-an kórházban, közülük 41-en lélegeztetőgépen vannak. Az elvégzett koronavírustesztek száma 781 023 – mondta.

A kedden elhunyt betegek közül a legidősebb 89 éves volt; kétharmaduk szív- és érrendszeri betegségben, egyharmaduk anyagcsere-betegségben szenvedett. Ez az arány hasonló a betegségek magyarországi előfordulásának arányához – jegyezte meg.

A 24 európai ország halálozási adatait közlő EuroMOMO (European Mortality Monitoring Project) adatait ismertetve elmondta: Magyarországon csak a 30. héten, egy júliusi hőhullám idején volt minimális többlethalálozás, ami minden nyáron tapasztalható. A 24 országban a 21. és a 25. hét között nőtt a halálesetek száma, Magyarországon akkor nem volt emelkedés.

“Magyarország egyelőre nem mértünk többlethalálozást a pandémia miatt” – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva elmondta: a járványügyi adatok indokolják, hogy további laboratóriumok is bekapcsolódjanak a tesztelésbe.

Voltak olyan kórházi laborok, amelyek csak a saját betegeik vizsgálatát végezték, ők kibővítik a vizsgálati körüket – mondta Müller Cecília. Hozzáfűzte: kedden újabb két labort jelöltek ki, és folyamatban van egy nagy kapacitású laboratórium bevonása is a vizsgálatokba. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.