A Budaörsi Játékszín alapítója, Éless Béla Zugló díszpolgára lett

(Budaörs, 2020. október 4. – Budaörsi Infó) 2020. október 2-án Éless Bélát Zugló díszpolgára címmel tüntették ki. Betegsége miatt, az elismerést párja, Valler Gabriella vette át a nevében.

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete díszpolgári címet adományoz, azoknak annak a zuglói kötődésű (az elismert személy lakóhelye, munkássága, tanulmánya vagy egyéb módon Zuglóhoz köthető) természetes személynek, aki a kerület határain túlmutató kiemelkedő eredményt ért el nemzeti vagy nemzetközi szinten gazdasági, kulturális, művészeti, egészségügyi, sport vagy a tudományos élet területén vagy a társadalom érdekében kifejtett tevékenységével, magatartásával eredményesen elősegítette a kerület anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását.

A „Zugló díszpolgára” cím olyan elismerés, amellyel a kerület tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személynek.

A díszpolgári cím adományozását díszoklevél és emlékérem tanúsítja, valamint adományozásával anyagi elismerés jár.

 

Idén Éless Béla, a Budaörsi Játékszín alapítójának zuglói munkásságát ismerték el ezzel a kitüntető címmel. 

Az öröm akkor lett volna az igazi, ha Ő vehette volna át. De így is nagyon boldog, hogy én vettem át a nevében, s köszöni szépen ezt az elismerést Zugló vezetésének – írta Facebook-oldalán Valler Gabriella.

 

 

eless_bela_valler_gabriella_diszpolgar_2020okt2_Zuglo

 

 

 


 

 

 

Éless Bélával készült 2020. áprilisi, 80. születésnapi interjúnk:

A művészi pályafutás egyes fontos stációi, jó vagy nem túl jó emlékek…

Válogatott atléta voltam. Minden színházcsináló időszakom élményekkel gazdagított. Teljesítménycentrikus életszemléletem a részleges kudarcok ellenére sem változott….

Budaörsön már érett rendezőként és vezetőként kezdhettem a tíz szép évet. Már 3 év után kiteljesedett a „népszínházi” koncepció…, jelentős előadásszámot és bevételt produkáltunk.

A csupán kacagtató fővonal mellett (Feydeau, Heltai, angolszász kommerszek…) több érdekes-értékes kísérlet is színre kerülhetett (Az Édentől keletre, Dobszó az éjszakában, Hollywoodi mesék, Az atléta halála).

Kialakult az a játékstruktúra, amelyben megfelelő arányba kerültek a különböző műfajok és ízlés-szintek.

Többféle közönséget láttunk a nézőtéren. A „népszínház”-nak ez a lényeges törekvése: több közönségréteg igényes kiszolgálása.

 

 

eless_bela_Nema_levente_Tiribi

 

 

Az életmű legfontosabb része(i)

Teljesítménycentrikus szemléletem miatt sohasem nosztalgiázok és nem tekintgetek vissza. Minden periódusból a sikeresség élményét és szakmai elemeit viszem magammal és arra építek a következő körben.

 

 

eless_bela_Aranykoporso_Pantaleon_orvos_2005

 

 

Érzések a Budaörsi Játékszín alapítójaként

Csak a szakmai feladatokkal foglalkoztam. A személyes „önpropaganda” teljesen hiányzott a munkámból. Ez ma is így van.

Azt hittem, hogy a közönségünk véleménye a döntő, és a Közgyűlésnek (az Önkormányzat képviselő-testülete – a szerk.) az számít. Politikusaink nagy többsége egyetlen előadást sem látott, de azért dönteni mert a sorsomról. Valamilyen más tartalmú meggondolásból vonták meg tőlem bizalmukat, a kiteljesítést ígérő harmadik öt évemet illetően.

 

 

eless_bela_valler_gabriella_2020

 

 

Üzenet a budaörsieknek?

Nem hiszem, hogy nekem kellene bármire buzdítanom és bármiben irányt szabnom az érdeklődésüknek.

 

 

 

eless_bela_Alberlet_az_asztal_alatt_Marc_Thyl

 

 

A jelen, tervek

Amikor kiderült, hogy Budaörsön nem folytathatjuk, 20-25 kollégám biztatott, hogy maradjunk együtt. Ezzel az erkölcsi háttérrel kezdtem el az Éless-Színt, mint magánszínházat. Ennek jogi formája: Közhasznú, Nonprofit Kft. Zuglóban működünk. Jelenleg 42 tagú a társulat. Részleteket megtudhat a kedves olvasó a honlapunkról.

 

 

eless_bela_Hollywoodi_mesek_Brecht_eless80_2020

 

Köszönjük a válaszokat! Jó egészséget és még hosszú alkotói munkát!

 

 

elesbeladiszpolgar2

 

 

 

UPDATE!

 


 

Éless Béla Gobbi Hilda Életmű díjat kapott

 

2020 tavaszán Éless Béla eddigi színházi tevékenységéért megkapta a GOBBI HILDA ÉLETMŰ DÍJAT, amelyet a 80. születésnapján, április 23-án vehetett volna át az Éless 80. c. gálaműsorban, de az ismert okok miatt ez elmaradt (a szeptemberi pótlása is elmaradt).
gobbi_holda_eletmeu_dij_2020_eless_bela
Az elismerést Éless Béla párja, Valler Gabriella vette át a nevében 2020. október 7-én.
gobbi_holda_eletmeu_dij_2020okt7_eless_bela_hegedus_d_geza_vallar_gabriella
Éless Béla nagyon szépen köszöni a MASZK Országos Színészegyesületnek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Hegedüs D. Géza színművésznek – nagy boldogság számára a kitüntetés.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Életút

eless_Bela

 

Éless Béla kassai születésű színész, rendező, színházigazgató, “színházcsináló” az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának esztétika szakán végzett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházelméletet tanult.

1958-1962 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem egyetemi színpadán kabarékat rendezett, zenei műsorokat vezetett.

1963-1973 között a Tatabányai Bányász Színpad tagja volt, amelynek alapító rendezője is volt. Olyan produkciók létrejötte fűződik ehhez az időszakhoz, mint a Kukabúvárok, az Übü király és a Madarak.

1974-1984 között a Budapesti Perem Színpad alapítója, művészeti vezetője, rendezője volt. Kiemelkedő produkciók: KoordinációkSvejk a II. világháborúban. 1976-1985 között a Magyar Rádió rendezője volt.

1986-1988 között a József Attila Színház rendezője és színésze volt.

1987-1996 között a Tatabányai Jászai Mari Színház alapítója, 1989 óta igazgató-művészeti vezetője. Kiemelkedő produkciók: Pillantás a hídrólKakukkfészekPlay StrindbergÖbölből vödörbe.

1997. július 1. és 2008. június 30. között a Budaörsi Játékszín alapítója, igazgató-művészeti vezetője volt.

2008. október 1. óta az Éless-Szín alapítója, igazgató-művészeti vezetője.


 

 

Korábbi cikk a témában:

A nagy visszatérés – Éless Béla ismét Budaörsön

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.