Megoldás a zajos fűnyírásra: hagyjunk fel vele!

(Budaörs, 2020. július 26. – Budaörsi Infó) Otthoni nyugalmunkat, kerti pihenésünket gyakorta zavarja meg a kertekben sorra felbőgő fűnyírók zaja. Ráadásul a gyakori fűnyírás nyomán olyan gyepek jönnek létre, amelyek élővilága roppant szegényes. Mi lehetne a megoldás? – tette fel a kérdést a kiutak.hu* Cselevési tippek rovata.

 

 

Tehát, mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a fűnyírók okozta zajszennyezést, és egyúttal változatosabb kerteket hozzunk létre?

Lobbizhatunk az önkormányzatnál, hogy benzines helyett csak a csöndesebb, és helyben kevesebb légszennyezést okozó elektromos fűnyírókat lehessen használni településünkön. Ezeket meg is oszthatjuk egymás között, hogy ne kelljen mindenkinek külön gépet vásárolnia.

Megpróbálhatjuk azt is elérni, hogy csak a hét meghatározott időszakaiban lehessen a zajos fűnyírót használni, vagy ha létezik már erre rendelet, akkor törekedhetünk annak betartatására.

A benzines vagy elektromos fűnyíró helyett használhatjuk a kézi erőt is: sarlót, kaszát vagy akár tolható kézi fűnyírót.

Ahol ez lehetséges, a fenti eszközök helyett állatok segítségét is igénybe vehetjük: például kecskét, birkát, szamarat is legeltethetünk.

Alkalmazhatunk továbbá csirketraktort vagy nyúltraktort: ezek lényege, hogy egy zárt ketrecet mozgatunk a területen, így az állatok folyamatosan máshol és máshol fogyasztják a füvet.

 

DE!

Vethetünk olyan magkeveréket, amivel fajgazdag vadvirágos rétet varázsolhatunk kertünkbe.

Kevesebb fűnyírással vagy a fűnyírás teljes elhagyásával tovább kedvezhetünk a méheknek és más beporzóknak, illetve élőhelyet biztosíthatunk egyéb állatfajoknak. A magasabbra hagyott gyep a talajnedvességet is jobban megőrzi.

Nem utolsósorban értékes időt is megtakaríthatunk azzal, hogy ritkábban vágjuk a füvet.

Fák, bokrok és egyéb évelő növények ültetésével, illetve konyhakert kialakításával szintén csökkenthetjük a gondozandó gyep területét.

 

 

vadvirag_kert_ret2

 

Egy közösségi oldali kommentelő személyes tapasztalata

Mi is ezt az irányzatot követjük. Bevallom, kezdetben legfőképp a lustaság motivált, de ma már tudatos az “angol gyep” helyetti tarka virágos rét a kertünkben. Külön érdekessége, hogy minden magától kelt ki ott, ahol éppen jól érzi magát. Kora tavasszal rengeteg hóvirágunk, ibolyánk van, majd jön a kankalin, a százszorszép, stb. Persze időnként neki kell ugranom a fűnyíróval, de ezt a legtöbb virág nem veszi zokon. Hoznak szép új hajtásokat utána…

 

 

(Budaörsi Infó / via: kiutak.hu)

 

*A 2019 februárjában indult Kiutak portál elsősorban azoknak szól, akik helyi szinten, más emberekkel összefogva szeretnének tenni egy ökológiailag fenntartható társadalomért és gazdaságért. A portálon életünk legkülönbözőbb területeihez kapcsolódóan ajánlanak olyan olvasni- és néznivalókat, amelyek segítséget nyújthatnak ennek az új, ökologikus világnak a közös megteremtésében.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.