Felmondtak az Index főszerkesztőjének – A Momentum tüntetésre hív pénteken

(Budaörs, 2020. július 23. – Budaörsi infó / mti) – Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki az Index.hu munkáltatói jogainak gyakorlója kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának megszüntetését szerdán. A Momentum tüntetésül az utcára hívja az embereket július 24-én pénteken 18 órára.

 

   Bodolai László közleményében tudatta: Az “Index.hu Zrt. igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. (…) A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz.”

Bodolai László a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra szerdán Szombathy Pál igazgatósági tagot nevezte ki, továbbá szerdán bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is.

A közlemény szerint Bodolai László az Index munkatársaihoz eljuttatott levelében kiemelte: az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, “jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik”.

    “Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről” – indokolta döntését Bodolai.

Az Index.hu Zrt. igazgatóságából múlt héten távozott a stratégiai partner Indamédia két vezetője, az egyik megüresedett helyet tölti be Sztankóczy András.

Az igazgatóság elnöke felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leghamarabb tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.

 

Dull Szabolcs az Index.hu szerkesztőségének írt közleményben reagált a döntésre.

Ebben egyebek mellett azt írta:

“Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot.”

 

 

A Momentum tüntetésre hívja mindazokat, „akik nem hallgatnak, akik kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett”!

 

 

A Momentum felhívása

“A mai napon, az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak a kirúgása beütött egy újabb, hatalmas szeget a szabad sajtó, a szabad ország koporsójába. Az elmúlt években több független médium bekebelezésének, kivéreztetésének lehettünk tanúi, és az Index körül is gyűltek már egy ideje a viharfelhők.

Egy jogállamban nem történhet olyan, hogy “szervezeti átalakításokra” és “szinergiákra” hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a főszerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, hogy a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot.

Egy igazi jogállam alapja a működő szabad sajtó. Hangoztathatja a kormány és a propagandája, hogy Magyarország szabad jogállam – de ahol kicsinálják az összes szabad médiumot, ahol rémhírterjesztésért visznek el rokkantnyugdíjasokat, az nem demokratikusan működő jogállam!

Ahogy Dull Szabolcs kérte a szerkesztőségétől, hogy ne hallgassanak, úgy mi sem fogunk hallgatni! A Momentum utcára hívja az embereket!

2020. július 24-én pénteken, 18:00 órára az Index szerkesztősége elé hívjuk mindazokat, akik nem hallgatnak! Akik kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett!

A Kolosy tértől pedig vonuljunk együtt a Karmelita kolostorhoz! Várunk minden újságírót, médiában dolgozót és mindenkit, akinek számít a független média!

A tüntetés Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/3125443377533427/”

 

 

(Budaörsi Infó / mti / fotó: Index)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.