Hat és 12 év közötti szabadságvesztésre ítélték a fiatalokat, akik édességért vertek agyon egy idős férfit

Hat és 12 év közötti, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a Debreceni Törvényszék kedden négy fiatalt, aki édességért, cigarettáért és pár ezer forintért agyonvert egy hajdúhadházi idős férfit. A büntetőügy három további vádlottját javítóintézeti nevelésre ítélték.

 

A törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondták ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, továbbá rablás és magánlaksértés miatt. A bíróság őt halmazati büntetésül 12 év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

A másodrendű vádlottat ugyanezen bűntettekért tíz, a harmadrendűt nyolc, a negyedrendűt hat év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A bíróság az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek, ezért őket 4, illetve 3-3 év javítóintézeti nevelésre ítélte.

A vádirat szerint a fiatalok rendszeresen jártak a sértetthez, akiről Hajdúhadházon köztudomású volt, hogy otthonában nagyobb mennyiségű élelmiszert, édességet és cigarettát tart, amelyet kis haszonnal értékesít. Az első- és másodrendű vádlott 2019. május elején megbeszélte, hogy kicsalják házából a férfit, leütik, majd édességet és pénzt lopnak a házából. A sértett feleségéről tudták, hogy mozgáskorlátozott, ezért őt nem akarták bántani.

A két fiú 2019. május 8-án este becsengetett az idős férfihez, majd amikor kiment a kapuhoz, leütötték. A sértett megtántorodott, de volt annyi lélekjelenléte, hogy védekezzen. Ezt látva a két kamasz megijedt és elszaladt a helyszínről. Mivel üres kézzel távoztak, megbeszélték, hogy később újra megpróbálják kirabolni a férfit, de segítséget hívnak.

A fiúk néhány nap múlva öt társukkal együtt tértek vissza. Három fiú átugrott a kerítésen, majd a kutyák ugatására a házból kijövő férfit a náluk lévő fakaróval és vascsővel többször fejbeütötték. A sértett összeesett, de a fiatalok tovább ütötték, rúgták. Ezután két fiatal bement a házba, ahol az idős férfi mozgáskorlátozott feleségétől készpénzt követeltek. A megrémült asszony elárulta, hol tartják a pénzüket.

A vádlottak ötezer forintot, majd további kutatás után más helyekről még hatezer forintot tulajdonítottak el. Két dobozba ezután csokoládét, chipset, cigarettát, cukorkát és energiaitalt pakoltak, majd távoztak a házból. A vádlottak egy közelben lévő lakatlan házban találkoztak, ott felosztották egymás között a lopott édességet és cigarettát.
Az idős férfi életét vesztette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítás miatt, míg a vádlottak, védőik és törvényes képviselőik enyhítés, téves jogi minősítés, az ötöd- és hatodrendű vádlottak felmentéséért fellebbeztek. A bíróság az első-, másod-, harmad-, illetve negyedrendű vádlott letartóztatását fenntartotta. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.