Budaörsiek együtt, egymásért! – Vágó Evelin: Nyújtó gyakorlatok egy fárasztó munkanap után

(Budaörs, 2020. július 21. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten Vágó Evelin edzéssel kapcsolatos cikkeit olvashatják és videóit nézhetik meg. A mai részben a nyújtó gyakorlatokról lesz szó. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Budaörsiek együtt, egymásért! –

Vágó Evelin: Nyújtó gyakorlatok egy fárasztó munkanap után

 

 

 

Az izmok rugalmasságnak fenntartásához és növeléséhez a nyújtás ugyanolyan fontos, mint az erősítés.

 

A nyújtás fontossága

Az izmok nyújtása több szempontból is kiemelkedő fontosságú. Egyrészt segít megelőzni a sérüléseket, másrészt pedig szebbek lesznek az izomformák, ha rendszeresen nyújtunk. Emellett növekszik a mozgástartomány, és az egyéb sportok területén is sikeresebbek lehetünk, ha izmaink nincsenek bemerevedve, hanem ruganyosak és lazák.

Azonban nem mindegy, hogyan végezzük a nyújtást. Emellett az sem mindegy, hogy mikor nyújtunk – ez függ az adott nyújtás típusától is.

Egy alapszabályt mindenképpen tartsunk szem előtt: hideg izmot soha nem nyújtunk! Csakis kellően bemelegített izomzattal álljunk neki nyújtani.

 

 

vagoevelinedzes

Lássuk a nyújtás két fő fajtáját!

 

A statikus nyújtás

A statikus nyújtás alatt azt értjük, amikor az adott izmot folyamatosan kitartva a nyújtott pozíciót, a fájdalomküszöbig nyújtjuk. Nem tovább, nem szétszakadni kell!

Ezt a fajta nyújtást mindig edzés végén végezzük.

Amennyiben edzés előtt, vagy gyakorlatok közben nyújtunk statikusan, főleg ha erőteljesen nyújtunk, az ronthatja a teljesítményt, és a sérülés veszélyét is növeli.

Az erőteljes statikus nyújtás is megterhelő az izomzat számára, így végezzük edzés végén, mindig a megdolgoztatott, bemelegedett izomcsoportra!

 

A dinamikus nyújtás

A dinamikus nyújtás az a bizonyos “rugózós” nyújtás. Itt nem tartod ki a végpozíciót, hanem rugózva éred el pillanatokra a végpontot.

Sorozatok között végezheted, ugyanis a dinamikus nyújtással megdolgozott izmok ezt követően erősebb összehúzódásra képesek.

Végezheted edzés végén, bár ekkor inkább érdemes keverni a statikussal, azaz pár dinamikus rugózás után kitartod a végponton a nyújtott pozíciót, és meg is vagy.

 

Tehát a lényeg: mindig bemelegített izmokat nyújts, lehetőleg edzés végén, ill. dinamikus nyújtásokat végezhetsz edzés közben. Az izmaid meghálálják!

 

 

(Budaörsi Infó/shopbulider.hu #budaorsiinfo #edzes)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.