Új hatóanyagot fejlesztettek ki a tartós izomgörcsök kezelésére Magyarországon

Új hatóanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök kezelésére – jelentette be az ELTE Motor Farmakológiai Kutatócsoportjának kutatásvezetője.

 

 

Málnási-Csizmadia András elmondta: a tartós izomgörcsök stroke vagy más idegrendszeri, agyi, illetve gerincvelői sérülések után alakulnak ki. Magyarországon körülbelül százezer ember szenved ilyen problémák miatt. Az évi 30-35 ezer stroke-os beteg 30 százalékánál kialakul a betegség, valamint az évi körülbelül ezer baleset miatti agyi vagy gerincvelői traumánál is gyakoriak a fájdalmas izomgörcsök a végtagokban – ismertette.

Hozzátette: a jelenleg használt görcsoldók az idegrendszeren keresztül hatnak. Ezek nem elég hatékonyak, és kellemetlen pszichés, idegrendszeri vagy kardiovaszkuláris mellékhatásaik is lehetnek.

Málnási-Csizmadia András tájékoztatása szerint az újonnan kifejlesztett szer közvetlenül arra az izomfehérjére hat, amely mozgatja az izmot, és azt lazítja el. Így a korábbi gyógyszerek mellékhatásai nem jelentkeznek, és a módszer “gyakorlatilag százszázalékosan hatékony” – mondta.

Kihívásnak nevezte a kutatásban azt, hogy ezek a fehérjék megtalálhatók a szívben, a belekben és nagyon hasonlóak egymáshoz. Ezért meg kellett találni azt a molekulát, ami csak a vázizomra hat – fogalmazott a kutatásvezető.

Hozzátette: már elkezdték nagy mennyiségben gyártani a hatóanyagot – ami egyébként költséges folyamat -, és megindultak a klinikai tesztelési fázis előkészületei is. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.