Budaörsiek együtt, egymásért! – Fehér Edina Szonja: Kreatívan kicsikkel – A lekvárfőzés

(Budaörs, 2020. július 16. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten Fehér Edina Szonja Kreatívan kicsikkel című cikk sorozatát olvashatják és videóit láthatják majd, amiben megmutatja, hogy hogyan lehet lefoglalni a kicsiket. A mai részben a lekvárfőzésről lesz szó. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Fehér Edina Szonja:

Kreatívan kicsikkel – A lekvárfőzés

 

 

syonjalekvar

 

Nem vagyok egy nagy gourmet személy, de szeretek tenni-venni a konyhában. A főzés és a sütés rejtelmeibe akkoriban mélyültem el jobban, mikor a fiúk tej- és tojásérzékenysége kiderült.

Akkor dietetikustól kértem mintaétrendet, mert egyszerűen el sem tudtam képzelni, hogyan is lehet így étkezni, ráadásul az egyik fiam még a húst sem nagyon akarja megenni.

Nálunk az étkezések elég kiemelkedő szerepet játszanak, most már így négy pasival az életemben igyekszem minél nagyobb mennyiségben, minőséget előállítani. Mivel a csokoládé és társai zöme nálunk kiesik, a tej és más tejszármazék miatt, alternatív nasik vannak. A gyümölcs és társai alappillérei a fiúk nassolási szokásainak, de kell még valami.

Így még jobban belemélyültem a sütésekbe. De ez sem olyan egyszerű, általában mindig hiányzott a tökéletes lekvár. Az a tipikus nagymamaféle, amit még kis kanállal az üvegből is szívesen elfogyaszt az ember.

Vagy csak én ettem így?!

Szóval lekvár kellett, de nagyon-nagyon! Nálunk sajnos egyik nagymama sem az a tipikus süt-főz és elhalmozós nagymama. Mindenképpen nekem kellett valamit prezentálni, vagy őrült összegekért megvenni. Nem volt kérdés, hogy a férjem közalkalmazotti fizetésével nem a 4000 forintos lekvárt választottam, hanem a főzést.

Sajnálatos módon nagymamám már nem tudott segíteni a saját receptjével, így az internetet kellett böngésznem, de egyik recept sem volt számomra megfelelő. Darálni, cukorban áztatni, meg napokat eltölteni vele, számomra egyszerűen kivitelezhetetlen.

Már pont megvettem volna egy jó kistermelői lekvárt, mikor az egyik vásárlóm lekvárfőzés közbeni égését mesélte, és rögtön kaptam az alkalmon, hogy receptet kérjek tőle. Így jutottam el a két összetevős egyszerű és nagyszerű recepthez.

Már tavaly is elkészítettem, így idén már nagyobb rutinnal és bátorsággal vágtam neki. Bátran ajánlom, hogy vonjuk be a gyerekeket a konyhai munkákba. Remek játék számukra és öröm is, hogy alkothatnak. Mivel én az ebédet mindig éjjel főzöm, csak a “mókásabb” része jut nappalra, mint például a sütés vagy bármilyen desszert elkészítése.

 

 

lekvar_nagy

 

 

A recept a következő

 

Hozzávalók:

1 kg magozott sárgabarack

400 gramm cukor

1 dl víz a főzéshez

1-1 evőkanál pálinka a tartósításhoz

öngyújtó vagy gyufa

 

Megmossuk a barackot, nem kell egyesével. Én csak a zuhannyal ‘mentem át’ rajta. Mikor ez megvan, kimagozzuk és felszeleteljük. Ezt követően 2 kilogrammos csoportokra szedtem a magozott barackot.

Tehát nekem egy fazékban 2 dl vízre ment rá a 2 kg barack. Maximális hőfokon lefedve főzöm forrásig, ekkor már kevergetem és az oldalához nyomva pépesítem a barackokat, de a botmixer is segíthet.

Mikor már teljesen széttört, és egy homogén masszát kapunk, mehet bele a cukor. Esetemben 800 gramm. Óvatosan kevergetem, mert néha-néha kibuggyan és ténylegesen hólyagosra égetheti az ember a kezét.

Még forrón beleöntjük a fertőtlenített üvegekbe a kész lekvárt.

Végül pedig tartósításképpen egy-egy evőkanál pálinkát teszünk a lekvár tetejére, amelyet begyújtunk. Mikor ég a láng, rögtön rátesszük a kupakot.

Figyelem, nincs fólia! Nem jó a műanyag kupak! Olvad!

Kinyitásnál én mindig a tetejéről evőkanállal leszedem a pálinkás részt, de például van aki elkeveri benne. Nincs alkoholtartalma, gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

Ha nincs pálinka, a vodka is jó.

Remélem másoknak is hasonló sikere lesz ezzel a recepttel, mint nekem. Gyors, kevés az alapanyag, nem pepecselős. Tökéletes egy olyan eseménydús család életében, mint a miénk is.

 

 

 

 

(Budaörsi Infó #budaorsiinfo)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.