Változások a szúnyoggyérítésben Budaörsön

(Budaörs, 2020. július 3. – Budaörsi Infó) Budaörsön a szúnyoggyérítésért felelős cég, a BTG arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy ettől az évtől számottevő változást tapasztalhatnak majd a lakosok a szúnyoggyérítési eljárásokban.

 

 

Az idén életbe léptetett, Európa összes országára vonatkozó hatósági korlátozások miatt a légi kémiai szúnyogirtás lehetősége megszűnik, így a biológiai, illetve a földfelszínen végzendő gépi szórásra szükséges átállniuk (kémiai gyérítés).

Megtudtuk, hogy ez a változás azzal járhat együtt, hogy az eddig magas hatékonysággal működő repülőgépes kémiai beavatkozások hiánya miatt a megszokottnál több szúnyoggal találkozhatunk nyáron. Mindezek ismeretében – azon túl, hogy a BTG mindkét új eljárást rendszeresen és intenzíven alkalmazni fogja -, a szúnyogpopuláció elszaporodásának megakadályozásában a lakosság aktív közreműködését is kérik.

 

 

szunyogirtas_szunyoggyerites_budaors0_2018jun

 

Azt javasolják, hogy a szabad ég alatt tárolt, víz összegyűjtésére alkalmas edényeket (vödör, lavór, gyerekjáték, talicska) úgy szükséges elhelyezni, hogy abba ne tudjon víz összegyűlni. A jövőben az esővízgyűjtő hordó, ciszterna lefedése, illetve sűrűhálós takarása lesz a célravezető eljárás. Tanácsos továbbá az ereszcsatornát, vízelvezető árkot a megszokottnál gyakrabban karbantartani.

A BTG az első biológiai szúnyoggyérítést július 2. napján, a délelőtti órákban, a város vizes területein elvégezte.

A munkához Vectobac 12 AS lárvairtó készítményt használták, amely az állatokra és az emberre nem jelent kockázatot.

A első földi, kémiai kezelést július 8-án és 9-én tervezik elvégezni ULV eljárással (hidegködös permetezés). Amennyiben esős az idő, a pótnap: július 10. és 11.

Ehhez a munkához Deltasect 1,2 ULV szúnyogirtó szert használják, ~0,6 liter/hektár dózisban, ami ~0,7 g/hektár Deltametrin hatóanyag kijuttatását jelenti.

 

 

Zika_virus_szunyog

 

Ez a mennyiség a csípőszúnyogok mellett csak az érzékenyebb rovarokat (pl. muslicák, levéltetvek repülő alakjai) pusztítja el, azaz a rovarevő madarak, denevérek nem maradnak táplálék nélkül. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, de a permetezés pillanatában is minden előírt határérték alatt marad, azaz kötelező előírás, várakozási idő sem a parkokban, sem a kiskerti növényekre vonatkozóan nincs.

Ettől függetlenül tanácsos megtenni az észszerű óvintézkedéseket (pl. ne tartózkodjanak a kezelő jármű közvetlen közelében, élelmiszer, gyermekjáték ne maradjon kint a teraszon, stb)

A munkakezdés ideje minden esetben 21:00 óra, így a lakosság többsége nem találkozik a kezeléssel.

 

A méhészetekre sem jelent tényleges kockázatot az eljárás, ennek ellenére őket is időben értesítik.

 

 

szunyog

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.