Budaörsiek együtt egymásért! – Székely Viola: Kismérnökök Klubja – Óriások nyomában

(Budaörs, 2020. július 3. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten egyszer Székely Viola robotikával kapcsolatos cikkeit olvashatják és videóit nézhetik meg. A mai részben az óriásokról lesz szó. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Székely Viola: Az óriások nyomában

 

szekelyviola202005

 

Mi jut eszedbe az óriás szóról. Gondolom, először is egy mesebeli óriás, hiszen gyerekkorodban sokat hallottál róla. Az órásokról szóló történetek magukkal ragadóak voltak. Erdőben tanyáztak, barlangban laktak, éjszaka járkáltak, nappal aludtak. Jelenlétük félelmetes, a körülöttük levő hangulat dermesztő.

 

Az óriásölő című meséből így hangzik egy részlet:

A fiú nagy ijedtségére három hatalmas óriást látott, akik éppen egy ökröt forgattak a nyárson. Gyorsan felkúszott egy közeli fára, nehogy észrevegyék, és onnan figyelte őket.

Az óriások egyszer csak levették a tűzről az ökröt, és darabokra tépték. Az egyik óriás egy ökörcombot vett a szájába, és jó nagyot harapott belőle…

 

A Bibliában is jelen van az óriás alakja Góliát szerepében, akit Dávid győzött le – a kiemelt képességű, bátor harcos. Góliát magas termete, fegyverzete, gúnyolódása harcra provokálta az izraelieket. Dávid viszont nem ijedt meg tőle. Egyedül egy pásztorbottal és egy parittyával, valamint a patakból kiválasztott kövekkel szállt szembe az óriással és le is győzte.

A 20. század góliátja Robert Wadlow volt, aki a Rekordok könyve szerint minden idők legmagasabb embere volt. Magasságát utoljára 1940. június 27-én mérték, ekkor 2,72 méter magas volt, súlya pedig 254 kilogramm. Növekedését, mely egészen élete végéig tartott, az agyalapi mirigyében található tumor okozta. Nyolcéves korára elérte a 188 cm-t, tízévesen pedig 198 cm magas volt és 100 kg-ot nyomott. Átlagosan tíz centimétert nőtt évente. Méretei egyre inkább nehézséget okoztak számára. Lábaira merevítőket kellett helyezni, hogy járni tudjon, és nem nagyon érezte a kezét és lábát. 1985-ben életnagyságú szobrot emeltek neki a Dél-Illinoisi Egyetem Edwardsville-i Fogorvosi Karán.

 

 

orias1

 

Gulliver lilliputi utazása a törpék országába visz el bennünket. Az egyik sötét, viharos éjszaka a szél az éles sziklára vitte Gulliver hajóját.

Egyedül ő élte túl a hajótörést. Amikor viszont a parton felébredt, nem tudta mozgatni a kezét, nem tudott felülni mert egész testét vékony húrok szorították. úgy nézett ki, mint egy hálóba fogott hal. Amikor a szemét kinyitotta, látta, hogy az orra alatt állt egy ember. egy apró, de igazi ember! Rájött, hogy ebben a történetben ő volt az óriás. …

A többit rátok bízom, olvassátok el.

 

 

orias

 

 

És most építsünk mi is egy óriást legóból.

 

 

 

 

(Budaörsi Infó/ #budaorsiinfo #robotika)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.