2020 júliusában már szerkezetkész lehet a budaörsi Szent Demeter-templom

(Budaörs, 2020. július 2. – Budaörsi Infó) 2017 júniusában arról írtunk hírportálunkon, hogy várhatóan 2018 májusára készül el a budaörsi görögkatolikus Szent Demeter-templom. A kivitelezésről szóló megállapodást 2017. május 29-én írta alá Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita. Viszont a mai napig nem készült el a templom, ezért felkerestük dr. Jaczkó Sándor helynököt, hogy megtudjuk, hogy hogy is áll az építkezés. 

 

 

A budaörsi Szent Demeter-templom építése többéves előkészítés után 2013-ban kezdődött meg. A szükséges anyagi forrás hiánya miatt azonban az építkezés félbeszakadt.

A konzultori testület javaslata alapján, átcsoportosítva az újabb templomépítések indítására tervezett összegeket, a kormány támogatásának köszönhetően nyílt lehetőség az építkezés folytatására, így a tervek szerint úgy volt, hogy 2018 tavaszára használatba vehető lesz a templom.

 

A kép 2017-ben készült:

gorogtemplom_felujitas2017

 

A versenytárgyalás 2017. május hónapban lezajlott, a legjobb árajánlatot adó kivitelező cég a Penta Industry Kft. lett. A szerződést 2017. május 29-én írta alá Kocsis Fülöp érsek-metropolita, dr. Jaczkó Sándor helynök, Vatamány Sándor budaörsi parókus és a nyertes kivitelező cég részéről az ügyvezető.

 

 

A kép 2017-ben készült:

templom

 

 

Az építkezés hátralévő része mintegy 270 millió forintba kerül.

 

 

A képek 2017-ben készültek.

 

gorogtemplom_felujitas2017c

 

gorogtemplom_felujitas2017a

2017. május 28-án a budaörsi Szent Demeter Kórus egyházzenei hangversenyt adott a tiszaújvárosi görögkatolikus templomban.

Céljuk, az volt hogy pénzt gyűjtsenek templomuk építésének befejezésére.

 

 

korus

 

Tiszaújvárosban mutatkozott be a budaörsi Szent Demeter Kórus.

Az egyházközség tagjaiból, amatőrökből és profikból álló kórus öt évvel ezelőtt alakult meg, vezetőjük Vatamány Sándorné Kiss Krisztina.

Megalakulásuk egyik célja, hogy pénzt gyűjtsenek templomuk építésének befejezésére.

 

 

2020 júliusa

 

Már készen van az altemplom és áll az épület falainak jelentős része is. Jelenlegi parókusuk Tiszaújváros első görögkatolikus parókusa, Vatamány Sándor, aki most a Szent Demeter Kórussal látogatott el korábbi szolgálati helyére.

A budaörsi görögkatolikus templom felépítését a kórus nemrégiben elkészített CD-jének megvásárlásával és adományokkal támogatta a tiszaújvárosi egyházközség.

 


Mint ahogy a budaörsiek jól tudják a templom megépítéséhez jelentős mértékben hozzájárult Budaörs Város Önkormányzata is.


 

Dr. Jaczkó Sándor helynök a Budaörsi Infónk elmondta, hogy már sokan várják az építkezés befejezését és a hívek is szeretnék birtokba venni a templomot.

“Most azt látjuk, hogy több sajnálatos tényező is hátráltatta az építkezést. Módosítani kellett az eredeti terven, majd kivitelezőt is váltani kellett több alkalommal is.

Sajnos a leállás miatt az állagmegóvás is előre nem látott átszervezést igényelt, és a munkálatok újbóli beindítása is sok operatív nehézséggel járt. Mindeközben az építőiparban bekövetkezett változások is hatással voltak a templom építésére.”

 

Mikorra várható az építkezés befejezése?

“A jelenlegi kivitelezés során a szerkezetkész állapot elérése a cél. Ennek megvalósulását 2020 júliusára várjuk. Ezt követően kerül sor a befejező fázisra, amelyet most készítünk elő több érintett szereplő bevonásával.”

 

 

2020.07.01.

szentdemetertemplom_202006 (1)

 

Milyen nehézségekkel kell most szembenézniük? A koronavírus befolyásolta valamilyen mértékben az építkezést?

“Közismert, hogy a koronavírusnak rengeteg hatása van mind az építőiparban, mind az élet más szegmenseiben.

A templom esetében azt látjuk, hogy a kivitelező teljesen új alvállalkozói gárdával folytatja a munkálatokat, hogy ezeket a kitettségeket minimalizálja. A munkafolyamatok szervezése is összetettebbé vált az egyes folyamatláncok gazdasági állapota miatt.

Másrészt azt is el kell mondanom, hogy az illetékes hatóságok, az építkezésbe bekapcsolódott szakemberek tudásuk és lehetőségük optimumával igyekeznek ezeket a nehézségeket kiküszöbölni.”

 

 

Rendelkeznek a megfelelő anyagi forrásokkal az építkezés befejezéséhez? Esetleg terveznek a közeljövőben gyűjtést, hogy be tudják fejezni az építkezést?

“Természetesen a Hajdúdorogi Főegyházmegye, mint megrendelő a szerkezetkész állapot eléréséig, a jelenlegi szerződésben megkívánt műszaki tartalom elérésére rendelkezik az anyagi fedezettel. Enélkül nem is köthetett volna szerződést. A helyi egyházközség pedig eddig is fogadta az egyéni és céges felajánlásokat.”

 

 

2020.07.01.

szentdemetertemplom_202006 (2)

 

Köszönjük az interjút. További sok sikert kívánunk a templom befejezéséhez. Bízunk benne, hogy mihamarabb elkészül.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.