Bakai Gyöngyi, budaörsi kicsik és tiniszauroszok, avagy táborozás koronavírus idején

(Budaörs, 2020. július 1. – Budaörsi Infó) Ismét eljött a nyár, és vele együtt a nagy táborozások ideje, de idén azonban minden kicsit más. Bakai Gyöngyi, a Városi Ifjúsági Klub munkatársával arról beszélgettünk, hogy milyen volt a karantén időszak utáni első táborozás budaörsi gyerekekkel. 

 

 

Bakai Gyöngyi minden évben szervez táborokat a “kamasz” korosztálynak. Elmondása szerint a félelmemből, és annak ellenére, egy ultra jó tábor született meg.

“A vírus miatt a tábor gondolatával sokáig csak kacérkodtam, de minden gondolkodás alkalmával sikerült magamat meggyőznöm, hogy tábor pedig igenis kell! Jó döntés volt. 5 napig táboroztunk 19 gyermekkel a Lesence patak partján.

A programot igyekeztem úgy összeállítani, hogy – mivel több korosztály is képviseltette magát (9-16 éves) – mindenkinek sikerélményt nyújtson. A fő vonal a saját élmény megszerzése volt, úgy, hogy közben egy csapattá váljunk.

Ez olyan jól sikerült, hogy a táborzáráskor mindenki mondta, hogy jövőre ugyanitt, ugyanennyien, valamennyien találkozunk.”

 

 

bakaitabor2020b

 

Hogyan telt egy napotok a táborban?

“Minden napra jutott két nagyobb játék, amiket nemcsak “le- és eljátszottunk”, hanem utána fel is dolgoztunk, megbeszéltünk, és ezek között pedig sok szabad-, és kevesebb irányított játék is volt. Tényleg sokat lehetett a játékokból tanulni önmagunkról és a tárásainkról egyaránt.

Tartottam egy kicsit attól, hogy az eltérő korú gyerkőcök, hogyan fognak tudni kapcsolódni egymáshoz, de nem kellett volna…

Idézem Artúrt, aki egyik este lefekvésnél mesélte az aznapi élményeit : ” tudod Gyöngyi, az is jó, hogy nagyok beszélgetnek velünk, és a játékokban sokat segítenek, hogy mi is meg tudjuk csinálni.”

Úsztattunk hajót a medencében eszközök nélkül, kiszabadítottuk az árvízből a plüssállatkákat, de volt olyan is, hogy Rékát, az ifi-segítőt kellett kimenekítenünk. Játszottunk több nyelven, függetlenül attól, hogy nem is beszéltük azokat a nyelveket. Sikerült. Irányítottunk és végrehajtottunk…

Gondolkodtunk közösen és egyenként is, miközben hidat terveztünk, és azt meg is építettük.

Fontosnak tartom a közösen végzett tevékenységeket, nemcsak a játékokat. Így, például sütöttünk együtt pizzát a kemencében. A tészta gyúrásától kezdve mindent közösen csináltunk. Igaz, hogy még este 21 órakor is sült a pizza, de maga az élmény, és persze az íze is szuper volt.

Az utolsó este szalonnát és mályvacukrot sütögettünk. Nem maradtunk éhesek, és közben jókat beszélgettünk és nevettünk.

Szinte minden tábor végeztével azt szoktam mondani, hogy ” jó, ez volt az utolsó tábor, amit megszervezek és levezetek. Persze ezt sosem gondolom komolyan, de a fáradtság ezt mondatja velem. Idén nem volt ilyen. Már két nap múlva azon agyaltam, hogy jövőre miket fogunk játszani, és a játékos füzetemet újra elkezdtem teleírni.

Végül is lassan rá kell jönnöm arra, amit eddig is tudtam, nekem a gyerekek közege a lételemem! El nem engedném ezt semmiért sem!”

 

Mikor lesz a következő tábor?

“Már készülök két táborra is, amik az Ifiklubban lesznek. Az egyik a kisebb, alsó tagozatos korosztálynak – július 6-10 között, a másik pedig a nagyobb tiniszauroszoknak július 20-24-ig.

 

Jó táborozást kívánunk neked és a budaörsi kicsiknek és nagyobbaknak is!

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.